Forto: Podržat ćemo sarajevske studente koji izrađuju bolid za takmičenje u Formuli Student

Tim studenata Mašinskog, Elektrotehničkog fakulteta i Internacionalnog Burch univerziteta izrađuje bosanskohercegovački bolid, s kojim se žele takmičiti u Formuli Student. Radi se o inženjerskom takmičenju koje se održava na stazama svih kontinenata gdje se voze utrke Formule 1.

Projekat su započeli 2020. godine i do sada su završili šasiju bolida i proces modeliranja. No, zbog nedostatka sredstava, finalni proizvod je na čekanju.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić posjetili su danas Mašinski fakultet, gdje su najavili podršku projektu, kako bi našim studentima omogućili da nastupe na takmičenjima koja se održavaju na stazama u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji…

“U budžetu imamo novac za razvoj i želimo da pomognemo našim studentima u kreiranju boljih uslova za rad i podrškom ovakvim, konkretnim projektima kako bi u najboljem svjetlu predstavili Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom planu. Prilika da naši studenti predstave svoje inžinjerske sposobnosti u svijetu, da pokažu šta mogu napraviti je neprocjenjiva. Činjenica da takmičenjima prisustvuju lideri motosporta i automobilske industrije govori u prilog tome. Osim budžetskog novca, možemo potražiti i pomoć od međunarodnih partnera”, rekao je premijer Forto.

Kako je ovom prilikom navedeno, na inženjerskom takmičenju se ocjenjuju dizajn, razvoj i performanse bolida. Bolid koji razvijaju sarajevski studenti nešto je manjih dimenzija od bolida Formule 1, a na logotipu Arger Racing Formula Student Tima je autohtona bosanska divokoza, koja živi na obroncima planina oko Sarajeva.

Radio AS