Foto: Uništena nekropola stećaka kod Hadžića

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Čuvari baštine – Bassania” Emir Medanhodžić objavio je da je uništena nekropola stećaka Gomjenica u selu Gradac u Hadžićima.

Medanhodžić je ovu vijest podijelio na svome Facebook profilu.

“Ekipa Fondacije Feđa i Emir krenula je u obilazak dijela nekropola u Hadžićima vođena odličnom knjigom Derviša Jasike iz 2015. godine, gdje su popisane sve nekropole u ovoj općini. Tražeći nekropolu Gomjenica u selu Gradac izgubili smo puno vremena, jer je nismo mogli naći, sve dok nas jedan lokalni mještanin nije odveo do pilane Klejton (vlasnik Omer Šehić) gdje smo vidjeli samo jedan stećak zguran uz ogradu. A onda smo shvatili katastrofalnu činjenicu da je vlasnik pilane istovario ogromne balvane preko nekropole, koja je prema opisu od prije 10 godina imala osam stećaka, od kojih jedan posebno lijep sa simbolom dvostruke spirale”, napisao je Medanhodžić i dodao:

“Što je najgore, to tako stoji već 10 godina i niko od nadležnih institucija ne reaguje. Pozivamo kantonalni Zavod za zaštitu kulturnih spomenika i njegovog direktora Borisa Traparu da pošalje nadležnu inspekciju da se ova nekropola zaštiti. Smatramo da su stećci naša najvrjednija kulturna baština i da Kantonalni zavod treba da radi u svim općinama kantona, a ne samo od Baščaršije do Marijinog Dvora.”

Na svom Facebook profilu priložio je fotografije stećaka od prije 10 godina kao materijalni dokaz i fotografije trenutnog stanja.

“Ako sada ne zaustavimo i ne sankcionišemo ovakve pojave koje ćemo uskoro objaviti za kojih 50 godina nećemo imati više išta štititi. Čuvajmo našu baštinu”, poručio je Medanhodžić.

Radio AS