Grad Sarajevo u 2023. nastavio sanaciju i restauraciju fasada u užem jezgru grada

Grad Sarajevo nastavio je u 2023. godini sa projektom uljepšavanja “lica” grada kroz sanaciju, restauraciju i kolorističku obnovu fasada u užem jezgru grada, koje arhitektonskim izgledom i vrijednošću čine grad Sarajevo prepoznatljivom evropskom metropolom, potvrdili su Feni iz uprave Grada Sarajevo.

“Odlučni smo u namjeri da naše lijepo Sarajevo učinimo još ljepšim, da naši građani ali i turisti budu još zadovoljniji ambijentalnom slikom Sarajeva nakon obnove fasada. Obnovljena fasada na objektu u ul. Maršala Tita br. 29 zasjala je u punom sjaju, trenutno se izvode radovi na objektu u ul. Maršala Tita br. 27”, kazali su Feni iz Grada Sarajeva.

Kako su istakli, nakon pripreme projektno-tehničke dokumentacije, dobijenih saglasnosti i provedenih procedura javne nabavke, u ovoj godini pristupit će se sanaciji fasada na objektima u ul. Kaptol br. 1, Maršala Tita br. 33, 21, 19, 17, Pruščakova br. 2-4; ul. Safvet-beg Bašagić 2-4, objekat “Beledije” i uglovnice uz “Belediju” u ulici Brodac, te uz dodatna sredstva “Jat”-ov neboder i JU Srednja škola poljoprivrede prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti (nekadašnje Prve ženske gimnazije).

“Cilj ovog kapitalnog projekta Grada Sarajeva je da se vrati izvorni izgled fasadnog platna i u koloritu i plastičnoj dekoraciji u onoj mjeri gdje je to moguće izvesti kroz ovaj projekat”, kazali su iz Grada Sarajeva.

Dodaju da se svi stambeno-poslovni objekti nalaze unutar historijskog urbanog krajolika Sarajevo koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH, te time svi učesnici u građenju trebaju imati odgovarajuća ovlaštenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Za realizaciju ovog projekta u Budžetu Grada Sarajeva za 2023. godinu osigurana su sredstva u iznosu 600.000 KM. Vlada Kantona Sarajevo je odlučila pružiti podršku projektu sufinansirajući ga u iznosu 500.000 KM. U konačnici, za njegovu realizaciju, osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 1.100.000 KM.

“Rok za završetak radova za većinu pobrojanih objekata je do kraja građevinske sezone 2023. godine, a sve u skladu sa pribavljenim saglasnostima, provedenim procedurama javnih nabavki i ugovorenim radovima”, kazali su Feni iz Grada Sarajeva.

(Fena)

Radio AS