Građani BiH ujedinjeni u darivanju kose za djecu oboljelu od raka na akciji “Moja kosa tvoja kosa”

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” organizovalo je danas u Sarajevo City Centru petu po redu akciju šišanja i darivanja kose pod nazivom “Moja kosa tvoja kosa”.

Današnjoj akciji odazvali su se brojni građani iz cijele Bosne i Hercegovine, među kojima je bilo dosta djece i omladine, kako bi ispunili misiju da se oboljeloj djeci od karcinoma vrati osmijeh na lice. Već u prvih sat i po je bilo preko 100 prijava za darivanje kose, što bi do 17 sati, do kada je predviđeno da akcija traje, moglo rezultirati najboljim odzivom do sada. Donatori kose dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Goražda, Kiseljaka, Tešnja, Semizovca, Ilijaša, Konjica…

Fikret Kubat, predsjednik Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, rekao je u izjavi za Radio AS Sarajevo da je sretan i ponosan odzivom građana te da je, od 15.000 donatora kose, čak 80% djece.

“Preko 70 perika smo do sada izradili i uručili dječici koja se suočavaju s malignitetom ili s nekim autoimunim oboljenjem. Sreća i osmijeh dječice koja darivaju kosu, primaju periku, njihovih roditelja i svih nas nam je najvažnije i možemo biti ponosni kao cijelo društvo”, rekao je Kubat.

Također se zahvalio i frizerima koji su dobrovoljno učestvovali i podržali akciju, kao i volonterima, učenicima Gimnazije Dobrinja, te Općini Centar, Gradskoj upravi Grada Sarajeva i Diplomatskom bazaru.

Sva prikupljena kosa biće odnesena u radionicu Udruženja gdje će majstori vlasuljari izraditi perike koje će biti potpuno besplatne i dostupne svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić također je prisustvovala događaju u SCC-u. Grad Sarajevo je i ove godine podržao akciju “Moja kosa tvoja kosa” i rad Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

“Na ovaj način želimo poručiti svim našim najmlađim herojima koji vode bitku za ono najvažnije – za život – da nisu sami. Bosanci i Hercegovci imaju veliku empatiju, imaju veliko srce i to danas pokazuju po ko zna koji put. Meni kao gradonačelnici je bilo zadovoljstvo danas biti ovdje i družiti se sa našim sugrađanima”, rekla nam je Karić i još jednom pozvala sve, koji do sada nisu, da doniraju kosu.

Načelnik Općine Centar izjavio je kako će se ova lokalna zajednica uvijek sa zadovoljstvom odazvati na ovakve i slične manifestacije, bilo kroz finansijsku podršku, ili sam dolazak i promovisanje njihovog rada.

“Već treću godinu smo uz ovaj projekat i na razne načine se trudimo da pomognemo Udruženju ‘Srce za djecu’. To je naša obaveza i dužnost, kao i naša iskrena želja. Važno je da se ova priča čuje daleko i da dođe do što većeg broja ljudi. Sve čestitke gospodinu Fikretu Kubatu i njegovoj ekipi za sve što rade. Mi smo uvijek tu na raspolaganju za svaku vrstu pomoći”, rekao je Mandić za Radio AS Sarajevo.

Aida Hasović, profesorica bosanskog jezika i književnosti u Gimnaziji Dobrinja, danas je drugi put donirala svoju kosu. Ovaj put je uspjela okupiti članove Vijeća učenika Gimnazije s ciljem pomoći Udruženju “Srce za djecu” kroz volontiranje na akciji. Ovo je bila prilika i da se učenici bolje upoznaju sa procesom doniranja i prikupljanja kose, te na taj način podstaknu se da i oni doniraju kosu i učestvuju u ovakvim i sličnim humanim akcijama i ubuduće.

“Ja sam za projekat ‘Moja kosa tvoja kosa’ vezana već dugo godina kroz mnoge aktivnosti, ali i preko mog brata koji je frizer i koji je učestvovao u akciji šišanja još 2019. godine. Prvi put sam donirala kosu 2021. godine, tako da sam je ponovo puštala sve do danas”, rekla je Hasović za Radio AS Sarajevo te dodala:

“Posebno sam sretna što će naši učenici sa ove akcije izaći sa više životnog iskustva i shvatiti koliko je značajno i važno zdravlje i koliko smo mi svi potrebni da budemo podrška jedni drugima.”

Ostali koji su željeli podržati ovu akciju na drugi način imali su priliku da kupe neki od odjevnih predmeta sa logom Srce za djecu oboljelu od raka ili doniraju novac, te na taj način podrže projekat “Moja kosa tvoja kosa”.

(Feđa Kulina/Radio AS Sarajevo)

Radio AS