Građani traže istragu o davanju dozvole za gradnju benzinske pumpe i skladišta kerozina na Dobrinji

Neformalna grupa građana “Spas u zadnji čas – Spasimo Dobrinju” danas je saopštila da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo rješenje kojim se Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo nalaže da ponovi postupak izdavanja okolinske dozvole za kompleks izgrađen u naselju Dobrinja u Sarajevu.

Kako su rekli, tim rješenjem se praktično dokazuje da je trenutna okolinska dozvola za izgrađeni kompleks skladišta kerozina i benzinske pumpe s pratećim objektima na Dobrinji upitne pravne valjanosti.
“Pozdravljamo ovu odluku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kojom su uvažili žalbu Resursnog Aarhus centra zbog nepoštivanja procedura prilikom izdavanja dozvole, jer je konačno neka institucija reagovala na naše zahtjeve. Posebno ističemo da je jedan od razloga zbog kojih se okolinska dozvola vraća na ponovni postupak upravo činjenica da Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo nije poštovalo odredbe Konvencije o pristupu informacijama odnosno da nije uključilo javnost u odlučivanje. Ovo je činjenica na koju smo mi uporno upozoravali sve nadležne institucije”, istakao je Amar Taso, predstavnik neformalne grupe građana “Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju”.

S obzirom na to da okolinska dozvola predstavlja osnov za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole, neformalna grupa građana “Spas u zadnji čas – Spasimo Dobrinju” je posebno naglasila da se sada dovodi u pitanje validnost urbanističke i građevinske dozvole.

“O ovome planiraju obavijestiti Kantonalni sud u Sarajevu te poslati novo rješenje koje se tiče okolinske dozvole Općini Novi Grad koja je izdala urbanističku i građevinsku dozvolu kako bi u skladu sa novom situacijom ispitala izdate dozvole. Dodatno, pozivaju i nadležne inspekcijske organe da se uključe u kontrolu dozvola i rada kompleksa na Dobrinji. Takođe, građani pozivaju SIPU i Tužiteljstvo KS da sprovedu istragu protiv svih nadležnih na općinskom, kantonalnom i federalnom nivou koji su svjesno ignorisali brojne dokaze i radili protivno zakonu”, dodaju.

Istakli su da se sporni kompleks nalazi u III vodozaštitnoj zoni i da sadrži terminal kerozina, benzinsku pumpu, punionicu plina i autopraonicu te da benzinska pumpa i dalje svakodnevno radi. Zbog toga građani zahtijevaju od Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo da pod hitno poništi okolinsku dozvolu i ponovi postupak.

Podsjetili su da je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Enverom Hadžiahmetovićem u više navrata imalo priliku da radi po zakonu i poništi okolinsku dozvolu.

“Osim toga imalo je i zahtjev preko 1.500 građana koji su potpisali peticiju za poništavanje okolinske dozvole, ali to nisu uradili. Na kraju, imali su priliku da kao drugostepeni organ ponište urbanističku i građevinsku dozvolu jer su izdate suprotno Zakonu o prostornom uređenju KS, bez javne rasprave, bez prethodno pribavljene okolinske dozvole. Za kraj, pitamo se da li će nadležni i sada nakon ovog rješenja, okretati glavu u drugu stranu i ignorisati zahtjeve gradjana kao što je to do sada bio slučaj. U svakom slučaju, mi nećemo odustati i još jače nastavljamo našu borbu”, zaključili su.

Radio AS