Gradski park Jezero-Betanija poprima novi izgled: Zip line, nove sprave za vježbanje…

Otkako su započeli radovi na uređenju Gradskog parka Jezero na Betaniji, svakim danom ovaj prostor, kao jedna od najvećih zelenih površina u Kantonu Sarajevo, poprima novi izgled.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je sa pomoćnicom za stambene i komunalne poslove Đenitom Bogunić-Kešelj, dopredsjedavajućom Općinskog vijeća Sarom Arslanagić i vijećnikom Alenom Girtom obišao radove u parku koji pokriva površinu nešto manju od 7 hektara za čije uređenje je u budžetu Općine Centar obezbijeđen iznos od 896.973 KM.

Tokom proteklih dana postavljen je novi dječiji mobilijar za bezbrižnu igru mališana, nove sprave za vježbanje i rekreaciju na nekoliko lokacija, a postavljen je i zip line.

Da podsjetimo, u okviru velikog investicionog projekta uređenja ove zelene oaze, smještene ispod zgrade Gradskog porodilišta “Zehra Muidović” na Jezeru, u toku je izgradnja pet potpuno novih dječijih igrališta sa mobilijarom za bezbrižnu i sigurnu igru djece, kao i uređenje sedam rekreativnih zona sa novim spravama za vježbanje i rekreaciju. Izgrađena je i nova staza za rolanje, prva ovakvog tipa u Kantonu Sarajevo. Za povećanje sigurnosti posjetitelja parka i dužeg noćnog korištenja ove zelene oaze izvršena je i rekonstrukcija javne rasvjete što podrazumijeva ugradnju 18 visokih, te 74 niskih rasvjetnih tijela.

Za kompletan sadržaj parka izgrađena su i dva nova platoa za postavljanje ljetnih bašti, a radi se i sanacija kanala za odvodnju površinskih voda. Osim navedenog, započelo je i postavljanje novih kanti za otpatke i parkovskih klupa. Za lakšu orijentaciju posjetitelja parka postavljene su i mape.

Sa realizacijom ovog značajnog projekta stanovnici Sarajeva će dobiti na korištenje potpuno uređen park u kojem se mogu opustiti u zelenilu, upražnjavati fizičke aktivnosti, a najmlađi uživati u igri na dječijim igralištima.

Nakon provedene tenderske procedure za izvođača radova odabran je konzorcij firmi “Mibral” d.o.o. Sarajevo i “Flex Invest” d.o.o. Sarajevo, a nadzorni organ je firma “Energoinvest” d.d. Sarajevo.

Radio AS