GRAS: Nakon turbulentnog perioda, stanje povoljnije, dug smanjen na 50 miliona KM

Trenutna situacija u preduzeću GRAS danas je mnogo bolja u odnosu na proljeće i jesen prošle godine, kaže v.d. direktor GRAS-a Senad Mujagić. Dodaje da su izmirene sve obaveze prema radnicima i dobavljačima. Dug preduzeća je smanjen na približno 50 miliona KM.

“Postignuti su određeni sporazumi sa dobavljačima kojima smo dugi niz godina dugovali i koji su najavili tužbe, uspjeli smo da postignemo sporazum da se oslobodimo određenih kamata, što nam je olakšalo poslovanje. Imamo izmirenje svih obaveza prema radnicima, prema dobavljačima, prema poreznim upravama”, kazao je Mujagić.

Mujagić ističe da je i povećan broj vozila i da je mnogo manje žalbi korisnika javnog prevoza.

U ovoj godini očekuje se novih 35 trolejbusa iz Bjelorusije, a prvi bi trebao biti isporučen tokom januara.

“Nedavno je delegacija GRAS-a bila u Bjelorusiji, u fabrici gdje se proizvode ti trolejbusi, prošli su određenu obuku, dobili odgovarajuće certifikate, imali su direktan uvid u pravljenje novih trolejbusa”, ističe v.d. direktor ovog preduzeća.

“U toku je tender za nabavku pet zglobnih autobusa, s obzirom da imamo problema u odvijanju autobuskog saobraćaja i očekujem njegovu realizaciju u toku ovog mjeseca”, dodao je Mujagić.

Podsjetimo da su iz Ministarstava saobraćaja KS za ovu godinu najavljeni mnogi projekti, kao i nastavak ranije započetih, s ciljem unapređenja kvalitete javnog prevoza.

Radio AS