Hadžiahmetović: Možda neće biti dovoljno gasa za KS u januaru i februaru

Ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović kazao je da su dobili informaciju od Energoinvesta da ove zime možda neće biti dovoljno gasa za ovaj kanton.

Na konferenciji za medije Hadžiahmetović je kazao da, prema toj informaciji, možda neće biti dovolje količine gasa u januaru i februaru za Kantonu Sarajevo.

“Mi dobijamo oko milion kubika, međutim ako budu veći minusi, -5 ili -10 potrebna je veća količina gasa. Dobili smo informaciju da Energoinvest ima ograničene količine od Gasproma i može se desiti da u datom trenutku pristisak opadne i da onda Toplane moraju ići na alternativna goriva, a to bi bio strašan problem”, rekao je Hadžiahmetović.

Dodao je da će tražiti da nam Energovinest osigrua gas iz drugih izvora, ili da se omogući Vladi KS da to učini.

Prije njega govorio je premijer Edin Forto koji je rekao da Vlada subvencionira cijenu gasa u odnosu na poskupljenje od 1. novembra prošle godine od 23 posto.

No, sada dolazi do još jednog povećanja od 11 posto od 1. januara. Vlada KS je spremna da pomogne građanima i kod ovog poskupljenja, ali za to traže podršku i federalanih vlasti.

“Sada to već postaje izrazito veliko budžetsko opterećenje. Pozivamo Vladu FBiH da nam jave koliko oni mogu pomoći. Ovo je naša ponuda Vladi i insistiramo da nam pomognu do utorka. A onda će Vlada KS u naredni četvrtak odgovoriti šta može uraditi. Tražimo da Vlada FBiH s nama pokrije ova povećenja i da nam kažu koliko mogu uraditi sa svoje strane”, rekao je Forto.

klix.ba

Radio AS