“History fest” počinje 6. juna izložbom o sudbini spomenika NOB-a

Jedan od najznačajnijih skupova istoričara jugoistočne Evrope “History fest” počinje 6. juna 2023. u Sarajevu otvaranjem izložbe o sudbini spomenika NOB-a i socijalističke revolucije na prostoru bivše Jugoslavije, te panel diskusijom o Bošnjačkom saboru održanom 1993. godine.

Tokom trajanja festivala biće organizovan niz okruglih stolova i panel diskusija na kojima će se razgovarati o tome šta je značila jugoslavenska federacija uspostavljena na AVNOJ-u 1943, šta su za pobjedu antifašističkog pokreta u Drugom svjetskom ratu značile velike bitke u BiH 1943. (bitka na Neretvi i bitka na Sutjesci), kako pisati udžbenik istorije, a jedan panel će biti posvećen značaju koji je u naučnom i društvenom životu imala Latinka Perović.

Osim toga, biće organizovan i niz predavanja o kraju osmanske vladavine u Bosni, o Titu, partizanima… Također, biće organizovan i poseban panel “Evlija Čelebija u Hercegovini” u kojem će se razgovarati o slici koju je o Hercegovini ostavio znameniti osmanski putopisac Evlija Čelebi.

Sastavni dio ovogodišnjeg “History festa” su i doktorska radionica te promocije niza knjiga izdavača iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

U radu ovogodišnjeg “History festa” učestvuju Dubravka Stojanović, Ivo Goldstein, Hannes Grandits, Sonja Biserko, Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Milivoj Bešlin, Xavier Bougarel, Dragan Markovina, Husnija Kamberović i niz drugih historičara.

Događaji u okviru “History Festa” će biti održavani u Sarajevu, Konjicu (Titov tunel) i Jablanici (Muzej Bitke za ranjenike na Neretvi).

Radio AS