Ibrahim Hadžibajrić smijenjen sa pozicije načelnika Starog Grada

Na današnjem referendumu je Ibrahim Hadžibajrić smijenjen sa pozicije načelnika Općine Stari Grad na kojoj je bio od 2008. godine.

Od ukupno 46 biračkih mjesta, “za” je glasalo 77,61 posto birača, a “protiv” je bilo 21,68 posto birača, stoga se referendum smatra uspjelim.

Za opoziv Hadžibajrića bilo je potrebno više od 50 posto od ukupnog broja birača koji su izašli na referendum.

O opozivu se oglasio i Vedad Deljković, općinski vijećnik koji je pokrenuo smjenu Hadžibajrića. On je kazao da je referendum uspješno realizovan i da je za opoziv glasalo više od 70 posto ljudi.

“Hvala onima koji su pokazali hrabrost, kičmu i želju za pravdom i napretkom općine”, rekao je on.

Izlaznost do 19 sati bila je 13,22 posto birača, odnosno 4.786 od ukupno 36.193 registrovanih birača.

Do referenduma o smjeni je došlo nakon što je Ibrahim Hadžibajrić uhapšen, a Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na vanrednoj sjednici održanoj 12. juna 2023. godine.

S obzirom na to da je referendum uspio i da su građani opozvali aktuelnog načelnika, CIK BiH će u narednom periodu donijeti odluku o provođenju vanrednih izbora u roku od 60 dana.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je u maju optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Ibrahima Hadžibajrića zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa. On je također zajedno sa Elmedinom Karišikom, Seidom Hadžibajrićem i Almom Destanović uhapšen u akciji Start, a sumnjiče se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca.

(Klix.ba)

Radio AS