“Idiot” – predstava koja podsjeća na zaboravljene vrijednosti

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 22. februara premijerno će biti izvedena predstava “Idiot” rađena po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji Selme Spahić.

Selma Spahić je prilikom susreta s novinarima navela da je riječ o uzbudljivoj predstavi koja se čita kao spoj današnjice i romana nastalog sredinom 19. stoljeća.

“Ono čime se Dostojevski bavi je ljudska priroda. Ona se nije promijenila pa tako i neke bolesti društva koje su prisutne i danas. Mi smo krenuli od misli vodilje Dostojevskog o tome kako je roman pisao tadašnjoj mladoj generaciji za koju je detektirao da je strastvena ali i bezidejna. Krenuli smo od te teze  da zajedno odgovorimo na to pitanje šta je danas ta bezidejnost. Simptomi se vide u mladoj generaciji, ali to je cijelo društvo”, kazala je rediteljica predstave Selma Spahić.

Glumica Vanja Đugum Matović navodi da je bilo teško organizovati probe jer je na sceni 21 glumac.

“Ali bilo je jako lijepo, produktivno, slobodno. Svako je imao prostor da se izrazi na svoj način”, ocijenila je ona.

Za dramaturginju  Eminu Omerović najveći je izazov bilo istražiti kako je Dostojevski progovorio o svim problemima i simptomima današnjice.

“Velika je odgovornost bila kako aktualizirati teme o kojima Dostojevski govori za publiku danas, a zadržati tu kompleksnost i suštinske misli koje su kod Dostojevskog ogromne”, istaknula je Omerović.

Ona podsjeća da je Miškin kao glavni junak romana suštinski čisto biće, podsjetnik na empatiju, istinu…

“U tom smislu smo istraživali gdje su te vrijednosti danas i kako se boriti za njih”, podvukla je ona, govoreći da su pobrojane vrijednosti kao i suosjećanje, nešto što zaboravljamo.

Radio AS