Inspekcija zadužena da objavi imena kompanija koje su nezakonito povećavale cijene robe

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je prijedlog SDP-a, kojim se Federalna uprava za inspekcijske poslove obavezuje da javno objavljuje imena privrednih subjekata koji su zloupotrebljavali situaciju i dizali cijene mimo zakona.

Federalna uprava za civilne poslove je ovom odlukom dužna da objavi imena privrednih subjekata koji se ne pridržavaju odluka o propisanim mjerama za osnovne životne namirnice i naftne derivate.

Također, izglasano je i da će, u narednom periodu, visina propisanih novčanih kazni i drugih sankcija biti transparentna.

Tekst usvojenog zaključka prenosimo u cijelosti.

“Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužuje Federalnu upravu za inspekcijske poslove da sedmično saopštava javnosti informacije o inspekcijskim nadzorima koji će sadržavati podatke o imenima privrednih subjekata koji su kršili odluke Vlade FBiH u vezi s propisanim maržama za životne namirnice i naftne derivate, kao i o visini izrečenih kazni prema Zakonu o kontroli cijena u FBiH. To se odnosi i na inspekcijske nadzore od 15. februara 2022. do 9. marta 2022. godine”, navodi se u zaključku koji je predložio SDP.

klix.ba

Radio AS