Izgradnja tramvajske pruge do Hrasnice: Iskopano zemljište na dužini od 1,8 kilometara

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je posjetio gradilište tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Kako su saopštili iz Vlade Kantona Sarajevo, Šteta je s predstavnicima izvođača i nadzora radova razgovarao o aktivnostima koje su do sada realizovane, kao i predstojećim aktivnostima. Istaknuti su izazovi na projektu kojeg su okarakterisali kao zahtjevnim, kao i rješenja za te izazove.

Trenutno se radi na uklanjanju humusa i iskopu zemljanog materijala. Do sada je iskopano zemljište na dužini od skoro 1,8 kilometra na trasi pruge (od Ilidže do Sokolović Kolonije), a radovi teku, kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, planiranom dinamikom.

Istovremeno se utvrđuju tačne pozicije svih instalacija komunalnih preduzeća koje se nalaze na trasi kako bi bile adekvatno zbrinute i zaštićene. Testna dionica za ojačanje temeljnog tla je završena te se u narednom periodu očekuje početak drugih faza radova, poput radova na odvodnji i ugradnji tampona u dužini od 1.800 metara.

Kako je navedeno, izgradnja tramvajske pruge do Hrasnice prvo je produženje tramvajske pruge u posljednjih 60 godina u Kantonu Sarajevo.

Projekat tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice je ozvaničen u jesen prošle godine, a radovi su počeli krajem februara ove godine. Na međunarodnom tenderu za izvođača radova je izabran konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi i Yapiray, a rok za završetak radova je godinu i po. Izgradnja će koštati više od 50 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Radio AS