Izgradnjom pješačkog ostrva u ulici Bistrik spriječit će se nepropisno parkiranje vozila

Izgradnjom pješačkog ostrva u Bistrik spriječeno je parkiranje nesavjesnih vozača u ovoj izrazito frekventnoj ulici.

“Stalnim obilaskom terena utvrđeno je da na ovom dijelu postoji opasnost za normalno odvijanje saobraćaja zbog velikog broja vozila koje pojedinci ostavljaju u centralnom dijelu saobraćajnice na kojem je dosad bilo iscrtano pješačko ostrvo, najčešće kako bi koristili usluge nekih od susjednih objekata”, naveli su iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Ovakva neodgovornost, kako kažu iz Općine, dovodila je u opasnost i pješake koji se kreću ovom ulicom jer je stalno dolazilo do zastoja u odvijanju saobraćaja. Dogovoreno je da se u sklopu projekta koji je obuhvatao rekonstrukcije ulica Hamdije Kreševljakovića, Trg Austrije i Bistrik izgradi i pješačko ostrvo u donjem dijelu ulice Bistrik.

Izgradnjom pješačkog ostrva neće se remetiti normalno odvijanje saobraćaja jer je širina saobraćajnica sa obje strane 3,70 metara. Osim toga, kako bi se poboljšali uslovi za odvijanje pješačkog saobraćaja, ali i spriječilo nedozvoljeno parkiranje, asfaltirani su i trotoari, te postavljeni novi ivičnjaci u ulici Bistrik.

Rekonstrukcija pomenutih ulica je zajednički projekat Općine Stari Grad Sarajevo, Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Direkcije za puteve KS vrijedan oko 750.000 KM. Općina Stari Grad izdvojila je oko 100.000 KM za ovaj projekat, a resorno ministarstvo i Direkcija za puteve 650.000 KM.

Radio AS