Izložba “U dobroj volji – Slavimo zajedno” podsjećanje na ideju zajedništva

Izložba temeljnih organizacija kulture naroda BiH u organizaciji La Benevolencije i u saradnji sa HKD Napredak, BZK Preporod i SKPD Prosvjeta, u sklopu projekta “U dobroj volji – Slavimo zajedno“  otvorena je danas u galeriji Novi hram u Sarajevu. 

Na izložbi je prikazan istorijat djelovanja društava kroz prikaze arhivskih isječaka: fotografija, novinskih članaka a i raznovrsnih dokumenata.

Predsjednik La Benevolencije Vladimir Andrle kazao je da se i na ovaj način obilježavaju praznici četiri abrahamske religije koji se ove godine dešavaju u aprilu.

“Tako smo imali Pesah, pa Uskrs, pa Vaskrs. Ramazan traje, a uskoro i će i Ramazanski Bajram. Mislimo da je idealna prilika da svi zajedno proslavimo”, kazao je Andrle.

On je rekao i da se na ovaj način željelo podsjetiti na ideju zajedništva, zajedničkog života, na taj jedan koncept života koji smo njegovali stotinama godina.

“Ovo je jedan način pokazivanja našeg višestoljetnog načina života. Načina života u kojem se mi i naše sudbine isprepliću. Ustvari pokazatelj onoga da mi zaista ne možemo jedni bez drugih”, kazao je Andrle.

Istakao je da je riječ o izložbi informativnog karaktera. I to ne samo da pokazuje istorijat društava, nego i, kako je naglasio, sudbinsku traku koju dijele.

Ideja projekta “U dobroj volji – Slavimo zajedno” je da članovima temeljnih organizacija kulture BiH i građanima Sarajeva približi i objedini raznoliku kulturu naroda sa naših prostora. Svojim aktivnostima, projektima, kulturnim djelovanjem, humanitarizmom, donacijama, stipendijama, ova četiri društva nastoje da, u skladu sa svojim mogućnostima, unapređuju društvenu koheziju nasuprot veoma kompleksnom društvenom narativu. Pokrovitelj projekta je Catholic Relief Services.

(Fena)

Radio AS