JU Fond Memorijala KS pokrovitelj takmičenja “Gradimo tunel spasa” u Minecraftu

Javna ustanova “Fond Memorijala KS” pokrovitelj je takmičenja u Minecraftu pod nazivom “Gradimo tunel spasa”, koje organizuje Udruženje Centar za razvoj i promociju novih tehnologija i esporta Arena.

Ova inicijativa pruža priliku mladima da pokažu svoje kreativne vještine i ujedno se približe historiji jednog od najznačajnijih spomenika u Bosni i Hercegovini – Tunela spasa.

Takmičenje je otvoreno za svu djecu s područja BiH. Učesnici imaju zadatak rekreirati svoje verzije Tunela spasa unutar virtualnog svijeta Minecrafta.

Radove je moguće dostaviti do 25. jula 2023. godine, a svečano uručenje nagrada pobjednicima, kao i obilazak tunela, biće organizovano 30. jula u spomeničkom kompleksu tunela D-B, saopšteno je iz Fonda Memorijala KS.

U saopštenju se navodi da Tunel spasa, poznat po svojoj impresivnoj dužini od 785.5 metara, širini oko jedan metar, te visini od 1,4 do 1,8 metara, predstavlja remek-djelo inženjerske vještine. Tunel je izgrađen ispod aerodromske piste, te kombinira dvije vrste materijala – drvenu podgradu na butmirskoj strani i metalnu podgradu na dobrinjskoj strani. Također, unutar tunela je postavljen sistem šina za kretanje kolica, dok se kroz njega pružaju kabli za električnu energiju, naftu i PTT.

Predsjednica Udruženja Matea Alikadić naglasila je važnost ovog takmičenja u današnjem vremenu, gdje je teško zainteresirati djecu za blisku historiju.

“Takmičenje ‘Gradimo tunel spasa’ ima edukativan, ali i zabavan karakter, što ga čini pristupačnim i razumljivim mladim generacijama. Na 30. godišnjicu Tunela spasa, želimo mu odati počast na drugačiji i savremeni način”, izjavila je Alikadić, izražavajući zadovoljstvo što je direktor Fonda Ahmed Kulanić prepoznao vrijednost ovog projekta.

Direktor JU Fond Memorijala KS Ahmed Kulanić istaknuo je važnost projekta u približavanju historije mlađim generacijama.

“Ovaj projekat nam omogućuje da mladima na inovativan način prenesemo važnost i vrijednost historijskih spomenika kao što je Tunel spasa”, izjavio je Kulanić.

Dodatno, sva djeca iz Sarajeva imaju povlasticu besplatno koristiti računare u Areni kako bi se pripremili za učestvovanje na ovom izazovnom takmičenju.

Takmičenje “Gradimo tunel spasa” pruža jedinstvenu priliku mladim talentima da se povežu s historijskim naslijeđem svoje zemlje kroz modernu tehnologiju, navodi se u saopštenju.

Radio AS