Kapelu Sveti Marko u Sarajevu “Pokop” vratio crkvenoj opštini, Vlada osigurala novac za obnovu

Juče je izvršen povrat kapele Sveti Marko na istoimenom groblju u Koševu, od strane KJKP Pokop prema Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo.

Primopredaji ključeva su prisustvovali dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Jelena Pekić, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak, direktor Pokopa Samir Kurtanović i starješina Stare pravoslavne crkve protojerej Velimir Divljanović.

Tom prilikom je naglašena međusobna saradnja i podrška Vlade Kantona Sarajevo vjerskim zajednicama u očuvanju vjerskih objekata koji imaju kulturno-historijsku vrijednost.
Za obnovu ove kapele Vlada Kantona Sarajevo je osigurala finansijska sredstva u iznosu od 70.000 KM.

Kako je istaknuto, veliko bogatstvo Bosne i Hercegovine i Sarajeva treba da su različitosti i međusobna razumijevanja, uvažavanja i poštivanja, a opredjeljenje ove Vlade Kantona Sarajevo jeste da to bogatstvo što snažnije njeguje i promovira.

“Pohvalio bih nastojanja rukovodstva KJKP Pokop da kvalitetnim projektima snažnije utiče na ravnomjerno tretiranje svih naših sugrađana. Aktuelna Vlada Kantona Sarajevo će nastojati biti podrška tome”, izjavio je ovom prilikom ministar Bošnjak.

Inicijativu za povrat kapele, kao i njenu obnovu, je tokom prošle godine uputila dopredsjedavajuća Skupštine Jelena Pekić.

“Pored onih koje su u proceduri, u pripremi je još inicijativa koje na realnim osnovama garantiraju učinkovitost rada skupštinske većine i aktuelnog saziva Vlade Kantona Sarajevo”, dodala je dopredsjedavajuća Pekić.

Radio AS