Katica: Devet godina nemamo donesen pravilnik o lišavanju slobode

U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevu na kojoj se diskutuje o budućim mjerama za sigurnost na cestama nakon što je sarajevska doktorica smrtno stradala u subotu navečer. Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica u izjavama za medije pojasnio je situaciju te na koji način planiraju sankcionisati “delikvente” u saobraćaju.

“Jučer je bilo saopćenje općinskog suda i mi nismo htjeli ulaziti u neku vrstu rata saopćenjima: želimo riješiti stvari. Znali smo da se održava sastanak i ja sam tražio da se omogući policiji da se bore sa ovim saobraćajnim delikventima, bahatim vozačima. Tražio sam podršku i čini mi se da smo našli put u razumijevanje. Mi ćemo nastaviti, a ja od uprave policije tražim da pojača ovu aktivnost na terenu, da se oduzimanja vozila, da se kažnjavaju saobraćajni delikventi“, rekao je Katica.

Katica ističe da će ovaj “dogovoreni put” ispitati u narednim danima kada će imati praktičnu primjenu dogovora: “vjerujem da svi radimo i djelujemo u javnom interesu i da će sve ovo biti provedeno kako treba. Jutros smo također identifikovali i iz prekršajnog odjeljenja, vidim da je išla inicijativa i prema Vladi Federacije, prema ministarstvu prometa i komunijkacija”, dodao je on.

On naglašava da je jedan od problema nemogućnost izvršavanja novčanih kazni, a već devet godina, kako kaže, nemamo donesen pravilnik o lišavanju slobode osoba koje ne plaćaju novčanu kaznu ili pravilnik o društveno-korisnom radu koji je također jedan od mehanizama kako da se novčana kazna izvrši.

Na sjednici su kako tvrdi, konstatovali probleme donošenja zakona o prekršajima na nivou Federacije i zakone osobama za sigurnost saobraćaja na cestama u BiH.

“Ohrabren sam činjenicom da se na tom planu već radi od prije dvadesetak dana, očekujem da taj zakon bude naše oruđe svima na području BiH u borbi protiv ove pojave“, kazao je ministar i dodao: “postoji neslaganje u načinu oduzimanja vozila do sada: vjerujem da smo to nerazumijevanje otklonili, da smo trasirali put na koji način će se ovo dešavati. Nije važno na osnovu kojeg člana”.

Katica je istaknuo da je potrebno donijeti mjeru oduzimanja vozila delikventima u saobraćaju na osnovu ma kojeg člana zakona.

Na pitanje kako će to raditi, Katica je rekao: “kada utvrdite da je neko višestruki povratnik u izvršenju saobraćajnih prekršaja – osnovni način borbe su saobraćajni prekršaji. Kada utvrdimo da je neko počinio veliki broj prekršaja, a i dalje istrajava u činjenu prekršaja i pored mjera koje se poduzimaju – onda očigledno da je potrebno da se oduzme oružje, odnosno vozilo od te osobe. Pa pored ostalog i dugoročno moramo raditi i nadam se da ćemo uskoro dobiti, inicirat ćemo zakon o osnovama sigurnosti na cestama”.

Na kraju je odgovorio na pitanje o uskraćivanju mogućnosti “savjesnim vozačima”, kazavši da se ta polemika najviše odnosi na jednu mjeru i smatra da ovakva mišljenja “treba da izbrusi struka”.

Radio AS