Književni susreti od 3. do 5. avgusta, “KNS pero” Edinu Moriću Kinkelu

Udruženje za kulturu – Nova svjetlost (KNS) uručit će tradicionalno priznanje “KNS pero” Edinu Moriću Kinkelu (Španija), na centralnoj manifestaciji 12. KNS Međunarodnih književnih susreta, u subotu 5. avgusta, u Sarajevu.

Njegova pjesma “Maršal” proglašena je za najuspješniji rad ovogodišnjeg konkursa za prijavu neobjavljenih poetskih i proznih autorskih radova za kulturnu manifestaciju KNS Međunarodnih književnih susreta. Priznanje “KNS pero” dodjeljuje se za kreativan autorski angažman prema predviđenim kategorijama i propozicijama.

U okviru centralne manifestacije biće upriličena i promocija zbirke “Pejezistan”, koja sadrži 136 radova sudionika ovogodišnjih KNS Međunarodnih književnih susreta od ukupno 157 radova autora iz 16 država koliko ih je pristiglo na taj konkurs. Kriterije nije zadovoljila 21 aplikacija.

Ovogodišnji KNS Međunarodni književni susreti održavaju se od 3. do 5. avgusta u Domu mladih u Sarajevu. U okviru te manifestacije, među ostalim, bit će postavljena izložba slika Emine Osmanbašić, promovirana monografija te upriličen Poetski kolaž. Mladi pjesnici Balkana promovirat će zbirku ‘Ljubav pera’, a planirana je i promocija romana “Kapetan Komatozni”, autor Elvina Druške.

KNS Međunarodni književni susreti imaju za cilj popularizaciju pisane riječi, afirmaciju književnog stvaralaštva mladih pisaca, prezentaciju književnog stvaralaštva bh. dijaspore, promociju vrijednih i značajnih djela i angažmana u oblasti kulture, umjetnosti i pisane riječi, te njegovanje regionalne književne suradnje i međunarodne kulturna suradnja.

Radio AS