Koje predstave vas tokom ovog mjeseca očekuju u Pozorištu mladih

Tokom januara na sceni Pozorišta mladih Sarajevo publika će imati priliku pogledati čak 14 predstava.

Zbog velikog interovanja publike, tokom zimskog raspusta, Pozorište mladih Sarajevo će najmlađim gledateljima darovati bogat pozorišni program na kojem će biti istaknute neke od najtraženijih i višestruko nagrađivanih predstava.

“Avanture Toma Sawyera”: Petak, 6.1. u 18 i nedjelja, 8.1. u 11

“Princeza na zrnu graška”: Petak, 13.1. u 18 i nedjelja, 15.1. u 11

“Olovni vojnik”: Srijeda, 18.1. u 18 sati

“Ježeva kućica”: Petak, 20.1. u 18:00 i nedjelja 22.1. u 11

“Mala noćna priča”: Srijeda, 25.1. u 18

“Cvrčak i mrav”: Petak 27.1. u 18: i nedjelja 29.1. u 11

Tokom januara možete pogledati i sljedeće predstave:

“Trg ratnika” (Četvrtak, 12.1. u 20) reditelja Dine Mustafića. “Trg ratnika” je predstava koja naše pozorište vraća suštini – glumcu samom. Bez komplikovanog pozorišnog aparata, sa minimalnom scenografijom, rekvizitom, svjetlom i glazbom, dvoje glumaca – Belma Lizde Kurt i Mario Drmać vraćaju se drevnom zanatu “storytellinga”, utjelovljući zajedno desetine likova, čiju dramaturšku osnovicu čine djeca Andre i Riva. Kada se porodica nađe u vihoru rata, Andre i Riva bivaju prisiljeni napustiti dom i započeti bolan proces odrastanja u novoj sredini gdje ih dočekuju “izazovi” etničke netrpeljivosti, rasne mržnje i ksenofobije.

“Lutka” (predstava za omladinu i odrasle – četvrtak 19.1. u 20) – Kao i u svakoj vezi početak je idealan i nagovještava sretnu budućnost. Međutim, da li je to baš tako? Zajednički život savršene lutke i nesavršenog Marka postaje izvor komičnih situacija koje u pojedinim momentima prerastaju u apsurd. Sujeta, ljubomora, predrasude su nešto što je svojstveno svakom ljudskom biću, ali ne i ženi-lutki. U šest mjeseci zajedničkog života s lutkom Marko pokušava da sagleda sebe i svijet koji ga okružuje. Iznad njegove glave neprestano lebdi jedno pitanje: Da li je bolje živjeti s lutkom ili s pravom ženom?

Autor: Miro Gavran, režija: Adis Bakrač, igraju: Belma Lizde Kurt i Damir Kustura.

“Ime” (Četvrtak 26.1. u 20) – Porodična večera na kojoj se ne pojede ništa, prijateljstva koja se raspadaju, skidanje maski i ogoljena ljudska lica. Ogoljena, ali ne onakva kakva uistinu jesu. Lica sa grimasom. Grimasa je smiješna, ali i opominje… Adaptacijom originalnog teksta situaciju iz francuskog apartmana prenosimo u sarajevsko naselje gledajući naše odraze u ogledalu ili, a tako nam je jednostavnije, gledamo ljude koje prepoznajemo. Režija: Admir Glamočak, u predstavi igraju: Tatjana Šojić, Damir Kustura, Sanin Milavić, Mirza Dervišić i Ajla Cabrera.

U januaru nas očekuje i nastavak projekta “Zijahova antologija” sa višestruko nagrađivanom predstavom “Demokracija” (Subota, 21.1. u 20:00). U predstavi Igraju: Zijah A. Sokolović i Dražen Šivak.

Samo neke od nagrada koje je ova predstavila osvojila su: XIV TKT FEST, nagrada publike predstavi Demokratija kao najboljom predstavi FESTA, Tuzla 2015.

XIX TREMA FEST, Zlatna TREMA MASKA, Zijahu A. Sokoloviću za ulogu Drugog demokrate, Ruma – 2015.

II internacionalni pozorišni ŠTRIH FEST, GRAND PRIX za najbolji integralni tekst, GRAND PRIX za najbolju predstavu, GRAND PRIX najboljeg glumca Draženu Šivaku i Zijahu A. Sokoloviću, Beograd – 2016.

  1. GUMBEKOVI DANI, nagrada Zijahu A. Sokoloviću za najbolju mušku ulogu, Zagreb, 2017.
  1. MOSTARSKA LISKA, Zijahu A.Sokoloviću za režiju i ulogu Drugog demokrate, Mostar, 2017.

Cijena karte za dječije predstave je 5 KM, cijena karte za cjelovečernje predstave je 10KM, a cijena za penzionere i studente iznosi 5 KM. Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033 442 572 i 033 205 799 , kao i putem Facebook stranice. Blagajna Pozorišta mladih otvorena je svakim radnim danom od 12 do 14 sati i dva sata prije početka predstave.

Radio AS