Konačno se nastavlja uređenje pješačkog platoa ispred preduzeća Sarajevo-šume

Konačno će biti nastavljeno uređenje pješačke površine ispred preduzeća Sarajevo-šume, saopćili su iz Općine Centar.

Radovi su obustavljeni u julu prošle godine, a radnici kompanije Dinalsa trebali su ih nastaviti danas, ali to se nije desilo zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Najavljeno je da će biti nastavljeni poboljšanjem vremena.

U Općini Centar su istakli da su 9. februara dobili saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine, a da je 3. marta imenovana osoba koja će uime Zavoda pratiti izvođenje radova, što je bio jedan od, kako su ukazali, preduslova za uvođenje izvođača u posao.

Pribavljena je, kako su naglasili, saglasnost Komisije za zaštitu kulturno-historijskih spomenika Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da se lokacija nalazi u zoni obuhvata historijskog urbanog krajolika.

Vrijednost projekta iznosi 74.009 KM, a sredstva su osigurana u ovogodišnjem budžetu Općine Centar.

Prema glavnom projektu, kojeg je izradila firma TZI-Inžinjering, na ovoj lokaciji planirano je pejsažno i arhitektonsko uređenje na površini od 315 metara kvadratnih.

Radovi podrazumijevaju rekonstrukciju gornjeg sloja sa završnom oblogom od betonskih ploča, postavljanje urbanog mobilijara i prateće opreme, hortikulturno uređenje, što podrazumijeva dodatnu vegetaciju i hortikulturne elemente.

Projektom je predviđeno zadržavanje postojeće funkcije pješačkog platoa uz, kako su obrazložili, estetsko i funkcionalno unapređenje i uređenje. Osim postavljanja fizičkih prepreka za sprečavanje nepropisnog parkiranja motornih vozila, na kraju radova će biti postavljeni nosači za biciklistički parking, saopćili su iz Općine Centar.

Radio AS