Kraljevski kamerni teatar iz Budimpešte 13. decembra pred sarajevskom publikom

Ansambl Kraljevskog kamernog teatra iz Budimpešte izvest će 13. decembra u Dječijoj kući na Grbavici u Sarajevu predstavu “Od Dana mrtvih do Cvijetne nedjelje”, kao dio zajedničkog kulturnog programa Mađarskog udruženja građana “Hum” Sarajevo i tog teatra. 

Predstava će biti izvedena s početkom u 19 sati uz prevod na bosanski jezik.

Kraljevski kamerni teatar se može pohvaliti brojnim priznanjima – 2016. godine su nagrađeni priznanjem “Za mađarski svijet”, potom pisac i reditelj Andraši Atila 2018. godine je zaslužio priznanje u obliku Tisa ordena za umjetnost, građansko odjeljenje, između ostalog, zbog svojih umjetničkih dostignuća u Kraljevskom kamernom teatru. U martu 2020. godine dobitnik je i Jasai Mari nagrade.

Bela Kalo, vodeći glumac ansambla, dobio je Jasai Mari nagradu 2019. godine.

Kako se navodi u najavi ovog događaja, izbor naslova “Od Dana mrtvih do Cvijetne nedjelje” nije slučajan. Jesen 1918. godine, na Dan mrtvih, srpski okupatori su ušli u grad Suboticu, a zatim su se u proljeće 1941. godine, na Cvijetnu nedjelju, vratili mađarski vojnici.

Predstava koja prikazuje jedan segment Mađarske historije, temeljena na stvarnim događajima i memoarima Ferenc Kendea koji su predani Nacionalnoj biblioteci Sečenjii, zapravo je priča o jednoj ženi i tri muškarca, drama u jednom činu.

Maria, ženski lik priče, čeka počasne goste u gradskoj vijećnici u Subotici, narednika Kis Ernoa i vojnog savjetnika Ferenc Kendea, od kojih je Ferenc radio kao savjetnik u gradskoj vijećnici prije izbijanja rata. Nakon bolesti sekretara, Maria, kao jedina žena, brinula se o vođenju upravnih postupaka. Nakon jedinjenja grada, novi gradonačelnik otpušta Ferenca i Mariu iz ureda. Ferenc započinje samostalni poduhvat i organizuje dostavu i prodaju mađarskih časopisa i knjiga iz Budimpešte u Suboticu.

Predstavu “Od Dana mrtvih do Cvjetne nedjelje” su prošle jeseni izveli na šest lokacija u Kanadi – publika je, na svim tim mjestima, izvedbu nagradila aplauzom.

Gledanje predstave posebno jača nacionalni identitet, razvija historijsko, kulturno i geografsko znanje. Budi interes za historijsku prošlost kao i za mađarske zajednice izvan naših granica. Religija, vjera, kao dio svakodnevnog života, prožima historijsku temu.

Uloge su ostvarili Sorčik Krista – Maria, Kalo Bela, Zoltan Molnar te Mesaroš Arpad.

Dramaturg i redatelj je Andraši Atila, autor teksta Šipošhegyi Peter, dok je kostimograf Pešitz Monika, saopšteno je iz Udruženja “Hum”.

Radio AS