Krstić: Nastavljamo podržavati rad ANUBiH, ove godine veća izdvajanja za nauku

Ministarstvo za nauku, visoko, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo nastavit će finansijski podržavati rad Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, najavio je resorni ministar Pavle Krstić.

Na sastanku sa predstavnicima ANUBiH, ministar Krstić razgovarao je o radu ove institucije, te istakao kako se nada unapređenju saradnje.

“Akademija nauka i umjetnosti je centar naučno-istraživačke djelatnosti u Bosni i Hercegovini i naša je obaveza podržati njen rad. Opredjeljenje ovog Ministarstva je svakako ulaganje u nauku, tako da smo kroz programe utroška sredstva u ovoj godini planirali izdvajanje većih sredstava za naučne i istraživačko-razvojne projekte i programe u odnosu na prethodne godine. Od ANUBiH, ali i cjelokupne naše akademske zajednice očekujemo kvalitetne ideje i programe koji će doprinijeti boljitku našeg društva”, izjavio je ovom prilikom ministar Krstić, ističući kako će javni pozivi Ministarstva za sufinansiranje projekata biti uskoro raspisani.

Predsjednik ANUBiH, akademik Muris Čičić naglasio je da je podrška Ministarstva za nauku, visoko, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo veoma važna za funkcionisanje i opstanak Akademije u trenutnim okolnostima.

“Za Akademiju je bilo vrlo važno da predstavi svoje aktivnosti i predloži određenu saradnju novoimenovanom ministru i Ministarstvu kojem resorno pripadamo”, rekao je akademik Čičić.

Radio AS