KS započinje sa sistemskom borbom protiv korištenja narkotika kao najraširenijeg oblika kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i kantonalni zastupnik Rusmir Pobrić razgovarali su o izradi strategije prevencije i suzbijanja zloupotrebe narkotika.

Kako su saopštili iz Vlade Kantona Sarajevo, na prvoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, posvećenoj poboljšanju sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo, usvojen je niz zaključaka. Jedan od zaključaka koji je predložio Pobrić bio je da se donese program prevencije i suzbijanja zlouopotrebe narkotika.

Istakao je statističke podatke iz prošlogodišnjeg izvještaja o radu Tužilaštva Kantona Sarajevo o strukturi podignutih optužnica iz nadležnosti općeg kriminaliteta.

Kako su konstatovali, posebno ilustrativan primjer jeste da je za nedozvoljeno držanje oružja podignuto 12 optužnica, za nasilničko ponašanje 24, za teške fizičke povrede 29, a za posjedovanje i omogućavanje korištenja droge čak 266.

“Zloupotreba droga, osim toga što je postala najrašireniji oblik kriminala u društvu, sve je češće uzrok i drugih krivičnih djela – od krađa, razbojništava, uzrokovanja teških saobraćajnih nesreća do svirepih ubistava. Niz tragičnih događaja posljednjih godina su ozbiljno uznemirili javnost, a mogu se direktno ili indirektno dovesti u vezu s narkoticima. To pitanje iziskuje sistemski pristup i mi, u skladu s nedavnim skupštinskim zaključkom, započinjemo s aktivnostima na pripremi višegodišnjeg akcionog plana za prevenciju i suzbijanje ove pošasti”, istakao je Katica.

Prema riječima zastupnika Pobrića, službeni podaci su alarmantni, zloupotreba droga došla je na sami vrh i sigurnosnih i socijalnih problema našeg društva. Kako je ocijenio, pojedinačni tragični slučajevi nakratko dobiju pažnju javnosti i institucija, uz određene ad hoc mjere, najčešće kratkoročne represivne ili demonstrativne, za rješavanja uglavnom posljedice.

“Uzroci problema, koji su duboki i kompleksni, zahtijevaju višesektorski pristup i dugoročni plan prevencije i suzbijanja zloupotrebe narkotika. Osim sigurnosnih struktura, u rješavanje ovog krupnog pitanja moraju biti uključene i obrazovne, socijalne i zdravstvene ustanove, kao i sektor pravde i zakonodavac”, dodaje Pobrić.

Smatra da postoje uspješni programi prevencije i suzbijanja drugih vrsta kriminala, poput višegodišnjeg programa kojim se maloljetnički kriminal u Kantonu Sarajevo gotovo iskorijenio – sa 1.540 slučajeva u 2004. na 66 slučajeva u 2020.

Dakle, sa pet slučajeva dnevno na jedan slučaj sedmično, što, kako je naglasio, govori o tome da jeste moguće, ali temeljitim i cjelovitim pristupom, prije svega prevencijom i ranim prepoznavanjem devijantnog ponašanja u školama i brzim reakcijama.

Kako su saopštili iz Vlade Kantona Sarajevo, činjenica da do sada nije postojala nikakva strategija, niti jasan dugoročni plan prevencije i suzbijanja zloupotrebe droga, ne samo u Kantonu Sarajevo, nego i na višim nivoima vlasti, govori da kao država još nije pokušano sistemski se pozabaviti ovim problemom.

Poručili su da je krajnje vrijeme da se pozabavi ovim problemom, jer su žrtve narkotika svakodnevne i sve ih je više, uglavnom mladi. Na sastanku su dogovoreni i koraci za pripremu strategije i dinamika njihove implementacije:

  • Formiranje stručnog tima za izradu analize stanja, sa smjernicama za pripremu strategije i akcionog plana;
  • Izrada analize sa smjernicama;
  • Formiranje radnih grupa, uz učešće svih nadležnih strana u procesu (ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, pravde i dr.) za pripremu strategije 2024 – 2028. i akcionog plana;
  • Izrada strategije i akcionog plana;
  • Usvajanje strategije i akcionog plana;
  • Osiguravanje neophodnih sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo za 2024. za implementaciju akcionog plana;
  • Implementacija mjera iz akcionog plana od januara sljedeće godine.

Radio AS