Kulturna dešavanja u mjesecu decembru u CKM-u

Mjesec decembar u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih Općine Centar“ donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i ostale građane, nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, kao i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.

U četvrtak, 7. decembra, u 18 i 19.30 sati i u ponedjeljak, 11. decembra, u 19 sati, polaznici škola klasičnog baleta, savremenog plesa i hip hopa Centra kulture i mladih, kao i gosti iznenađenja, održat će tri koncerta pod zajedničkim imenom „Zimski divertisman“. Koreografiju su radili Jovana Milosavljević Lovrenović, Zulejha Kečo Kapidžić, Nina Iličić, Sara Đurić i Ivan Salonski. Programe će voditi Sara Čengić i Lara Kekić.  Škole će predstaviti dio umjetničkog stvaralaštva ovih plesnih umjetnosti i ono što se radilo i učilo tokom cijele godine.

Srijeda, 13. decembar, rezervisan je za izložbu na kojoj će biti prezentovani elementi društvene igre „Radgostova šuma“ (Forest of Radgost), koju su vizuelno oblikovali Edin i Emir Durmišević i Vanesa Prodanović Durmišević. Posjetitelji izložbe imat će priliku pogledati izložene elemente igre od dizajna karaktera, mape, ilustracija, dizajna fonta, ikona, znakova, igračih karti, knjiga do kompletnog dizajna pakovanja same igre u jedinstvenu cjelinu. Pored finalnih rješenja, na izložbi će biti prikazane i skice, razrade pojedinih elemenata igre. Izložba će biti otvorena u Galeriji Centra u 19 sati.

U petak, 15. decembra, Zijah Sokolović nastupa sa predstavom pod nazivom „Lijevo desno glumac“. Ovom predstavom Sokolović je obilježio 50 godina svog umjetničkog djelovanja, unutar kojeg su mu dodijeljene 92 umjetničke nagrade i šest nagrada za životno djelo. „Lijevo Desno Glumac“ je program, koji se može opisati kao predstava, predavanje, teambuilding i interaktivna radionica. Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala www.kupikartu.ba 

U utorak, 19. decembra, Udruženje „Bajka“ realizirat će projekat pod nazivom „Susreti uz raskošni svijet romskih bajki“. Projekat će se bazirati na bajkama i pričama koje je dr. Hedina Tahirović – Sijerčić prikupila, prevela i obradila kroz slikovnicu Karankoči-Koči. Slikovnica je dvojezična – na bosanskom i romskom jeziku, uz ilustracije Doris Greven. Cilj projekta je da ponudi inkluzivne kulturne sadržaje, prilagođene potrebama svih stanovnika sa područja općine Centar kroz koje će se promovisati romsko kulturno naslijeđe, ali i odgajati nova publika za pripovjedački teatar i teatar uopšte. Na promociji će učestvovati Tatjana Šojić, dr. Hedina Tahirović – Sijerčić i Dalibor Tanić koji će priče pročitati i na romskom i na taj način približiti romski jezik publici. Tokom dana u galeriji Centra, biće organizovane radionice, dok će promocija projekta početi u 19.30 sati.

U petak, 22. decembra, biće odigrana kabare komedija pod nazivom „Nas dve”. Dvije potpuno različite žene spajaju se u jednu kroz kabaretsko veče u kojem se „spontano” pjeva, glumi i nazdravlja životu. Tekst, režiju i glumu potpisuje Tatjanа Kecman, u predstavi  pjeva Ana Radonjić, dizajn svjetla i zvuk Igor Borović. Predstava počinje u 20 sati, a ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se kupiti putem portala www.kupikartu.ba 

U subotu, 23. decembra, biće prikazana emocija španskog duha kroz pjesmu, ples i gitaru, programa „Flamenco en vivo!“. Flamenko se vraća u Sarajevo zahvaljujući regionalnim umjetnicima. Tu noć biće prisutan i gost iznenađenja. Koncert počinje u 19.30 sati.

Utorak, 26. decembar, rezervisan je za Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa, koji će održati „Završni plesni performans“. Kroz projekat koji je trajao tri mjeseca, obuhvaćene su tri osnovne škole sa područja općine Centar. Polaznici projekta „Afirmacija modernog plesa u osnovnim školama“, uspješno su savladali plesne korake i koreografije koje će pokazati na završnom performansu. Projekat je realizovan pod stručnim rukovodstvom edukatora Ivana Salonskog, Daniele Knežević i Zulejhe Kečo. Organizator i koordinator projekta bila je Nataša Hajdarević, dok je asistentica projekta bila Mirna Bešlagić. Performans će biti održan u velikoj sali Centra u 19.30 sati.

U srijedu, 27. decembra,  biće održan koncert škole polaznika klavira i pjevanja Centra kulture i mladih. Škola klavira obuhvata osnovno upoznavanje sa muzičkom teorijom i solfeggiom – osnovni muzički pojmovi, upoznavanje, čitanje i zapisivanje nota, ljestvice, ritam, metrika, pjevanje uz pomoć solmizacije i slično. Radilo se i na upoznavanju svih vrsta tehničkih problema, kroz skale i razne vrste tehničkih vježbi. Koncert će biti prilika da mladi polaznici kroz jednostavnije pjesme i pjesme za djecu, pokažu usvojeno znanje pod umjetničkim rukovodstvom Selme Zukić. Koncert će biti održan u velikoj sali Centra, sa početkom u 18 sati.

Radio AS