Kvalitet zraka u Sarajevu bolji

Zbog značajnog pada koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku tokom dana na svim mjernim mjestima u Kantonu Sarajevo, kao i najavljenih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS ukinulo je danas epizodu “Upozorenje” za područje kantona. Na snazi ostaje epizoda “Pripravnost”.

Odluka o ukidanju epizode je donesena na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor nad primjenom Plana interventnih mjera u KS.

“U prilog poboljšanju kvaliteta zraka ide i činjenica da je inverzioni sloj dosta visočije u odnosu na prethodne dane, a zbog povećanja temperature očekuju se i manje emisije iz ložišta”, navedno je u obrazloženju Stručnog tijela.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija, uz povećane temperature, bez padavina, sa mogućnošću inverzije u jutarnjim i večernjim satima i vjetrom slabog intenziteta, promjenjivog smjera.

Usljed najavljenih meteoroloških prilika, očekivanja su ipak da će kvalitet zraka oscilirati, te da će povremeno dolaziti do nakupljanja zagađujućih materija u zraku.

Radio AS