Mads Mikkelsen: Veoma sam sretan što sam na Sarajevo Film Festivalu

Danski glumac Mads Mikkelsen kojem će večeras biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, prošetao je večeras crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta, kao gost ovogodišnjeg 28. Sarajevo Film Festivala.

Glumac je pozdravio brojne obožavatelje na festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta te rekao da je veoma sretan što je u Sarajevu.

“Prvi put sam ovdje. Imao sam malo vremena da prošetam, pojedem ćevape i to je to što sam vidio za sada. Veoma sam sretan što sam na festivalu”, istaknuo je Mikelssen.

Naveo je da već sutra putuje nazad iako bi volio da ima sedam dana kako bi obišao cijeli grad. Obećao je ipak povratak u Sarajevo.

Neposredno prije dolaska pred Narodno pozorište, Mikkelsen je vrijeme proveo i sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić koja je glumca ugostila u Vijećnici.

Mikkelsenu je Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno još 2020. godine, ali mu zbog pandemijskih uslova do sada nije moglo biti uručeno.

Nagrada će mu biti uručena večeras u Ljetnom kinu Coca-Cola prije projekcije filma “Lov” Thomasa Vintenberga, u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu.

Mads Mikkelsen rođen je 1965. godine u Danskoj, gdje je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu. Glumac porijeklom iz Kopenhagena, profesionalnu karijeru započeo je kao gimnastičar i plesač, ustrajno radeći na pozorišnim, filmskim i televizijskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zvijezda u Danskoj i Skandinaviji.

Tokom bogate karijere ostvario je brojne uloge, među kojima i u filmovima “Diler”, “Krv na mojim rukama: Diler 2”, “Casino Royale”, “Tri mušketira”, “Neizbježna smrt Charlieja Countrymana”.

Radio AS