Meteorolozi najavili promjenu vremena: U narednim danima minusi i snijeg

Nova godina počela je neuobičajeno toplo uz nesvakidašnje temperature za početak januara. No, prema najavama meteorologa, zahlađenje uz padavine širom Bosne i Hercegovine prognoziraju se u danima pred nama.

Jačanjem uticaja ciklona sa jugozapada, danas će biti oblačno i nestabilno vrijeme uz padavine. Kiša se tokom dana očekuje u većem dijelu zemlje, koje će opet najviše biti izražene u južnim, zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima, a najmanje na istoku zemlje. Na zapadu se, međutim, lokalno najavljuju i nešto jače padavine.

Vjetar slab do umjeren južnih smjerova, u Hercegovini i na zapadu Bosne lokalno mogući povremeno jaki udari juga. Jutarnja temperatura 6 do 10, na jugu do 13, dnevna temperatura 10 do 15, lokalno do 17 stepeni Celzijusa.

U nedjelju, 7. januara, nastavak oblačnog vremena donijet će padavine u većem dijelu zemlje. Više padavina u drugom dijelu dana i u večernjim satima.

Kiša će prijepodne na planinama sjeverozapadne Bosne prodorom hladnijeg zraka prelaziti u susnježicu i snijeg. Sredinom dana ili poslijepodne, daljim prodiranjem hladnijeg zraka, susnježica i snijeg se očekuje i u nizinama na sjeverozapadu Bosne, a kasnije navečer i u noći na ponedjeljak (08.01.) snijega će postepeno biti u većem dijelu zemlje.

Snijega neće biti puno, u nizinama uglavnom dva do pet centimetara, u višim krajevima i na planinama pet do 10, lokalno do oko 15 centimetara.

Od prijepodnevnih sati nedjelje sa sjeverozapada se očekuje postepeno jačanje sjeverca koji će do noći na ponedjeljak širom zemlje biti povremeno umjeren. Jutarnja temperatura 2 do 7, na jugu do 10 °C, dnevna temperatura 6 do 12, lokalno na jugu do 16 °C. Dolaskom hladnijeg zraka sa sjeverozapada temperatura u osjetnom padu.

U ponedjeljak osjetno hladnije i pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini tokom dana lokalno mogući sunčani periodi uslijed jačanja bure. U Bosni lokalno slab snijeg. U jutarnjim i prijepodnevnim satima nešto više padavina, poslijepodne i navečer manje.

U ponedjeljak slab do umjeren sjeverac, na zapadu Bosne i u Hercegovini većinom umjerena bura uz lokalno jake udare. Jutarnja temperatura -6 do 1, na jugu do 7 °C, dnevna temperatura -4 do 0, na jugu do 10 °C.

Od utorka, 9. januara, možemo se pripremiti za prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnosti. Razvedravanje najprije u utorak u Hercegovini i na krajnjem zapadu Bosne, a od srijede (10.01.) sunčanih perioda će biti i u Bosni.

Vrhunac hladnoće nad nama je utorak kada će biti i najhladnije, a od srijede će postepeno dolaziti do porasta temperature po visini što će nam vratiti dnevne temperature u plus, ali će uz vedrije noći u jutarnjim satima biti jačeg mraza i minusa.

Radio AS