Miki Trifunov će izvesti poetsko-muzički performans u sklopu Baščaršijskih noći

Doajen bosanskohercegovačkog glumišta, Miodrag Miki Trifunov u okviru programa Festivala Baščaršijske noći, izvest će svoj poetsko-muzički performans pod nazivom “Svjedok”.

Projekat “Svjedok” začinit će svojim “čarolijama” i autori muzike, članovi grupe Konvoj, Nedžad Merdžanović i Hamdija Salihbegović. Program će se održati u Galeriji Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, u srijedu, 12. jula, u 20:30 sati.

Miodrag – Miki Trifunov poetsko-muzičkim performansom “Svjedok” pokušava poeziju svjetskih i damaćih velikana, među kojima su: Tin Ujević, Mak Dizdar, Mika Antić, F.G. Lorca, H. L. Borhes, Bertolt Brecht, približiti publici svih dobnih skupina. Performans, koji ove godine obilježava 54 godine od svoje prve izvedbe, predstavlja posebnu priliku da se doživi poezija u interpretaciji velikog glumca Mikija Trifunova.

Poznato je da Miki Trifunov voli i najradije recitira Miku Antića, a perfermans “Svjedok” je nazvao po jednoj od posljednjih Antićevih pjesama, ali je i kazao da voli sve pjesnike svijeta.

“Kad pročitam neki naslov on me se mora ticati, mora dirati neki moj unutrašnji damar, nešto što se mene kao čovjeka tiče. Toliko veličanstvenog je u svijetu napisano da jednostavno sada praviti jednu jasnu definiciju, šta mi se sviđa, a šta ne, je jako teško. Ako nešto korespondira s velikom većinom, onda se to i mene tiče. Do mnogo pjesama sam dolazio tako što su mi ljudi sugerisali, haj Miki nauči ono, haj nauči ovo. Postao sam kao kutija želja”, govori glumac Trifunov.

“lmajući u vidu da je poezija način komuniciranja sa svijetom oko sebe, ali i sa neobjašnjivim porivima unutar vlastite ličnosti, poetski performans nas iznova podsjeća no važnost prisustva poezije u svakodnevnom životu”, navodi se u saopštenju BKC-a.

Izvodeći poetsko-muzički perfarmans “Svjedok”, Miodrag Miki Trifunov je do sada gostovao no brojnim mjestima i pozorištima u Sarajevu, ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim gradovima regije gdje je neporeciva važnost poezije iznova prepoznata i podržana od strane publike koja ne prestaje puniti dvarane i sale.

Ulaz na performans je slobodan.

Radio AS