Milomir Kovačević Strašni se vraća u Sarajevo, dobiće opštinski stan na korištenje

Fotograf Milomir Kovačević se vraća u Sarajevo te će na korištenje dobiti opštinski stan.

“Milomir Kovačević Strašni dobit će na korištenje općinski stan. Veliki umjetnik, dobitnik Šestoaprilske nagrade konačno se vraća kući. Dobro nam došao, Strašni”, objavio je načelnik Opštine Centar Srđan Mandić.

Strašni je rođen 1961. godine u Čajniču. Fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto kino klubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. godine.

Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Svojim objektivnom je zabilježio i opsadu Sarajeva.

Njegove fotografije se drastično razlikuju od fotografija stranih kolega. Dok su oni vrebali da na što bizarniji način uhvate smrt, on je bilježio život i otpor tom teškom vremenu. U tom haosu pokušavao je da stvori, makar na fotografijama, nešto skladno i vizuelno čisto.

“Ja sam samo bio svjedok svega toga i trudio se da to sve zabilježim, sačuvam na neki svoj način, daleko od klišea, centara moći političkih igara, manipulacije… Bilo je bitno ostati svoj, biti tu, ovjekovječiti sve, ali ostati čovjek, ma koliko to koštalo…”, rekao je Strašni ranije za Klix.ba.

U Pariz se preselio 1995. godine. Oddlikovan je ordenom Vitez sa zaslugama za fotografski rad i angažman. Za svoj život u Francuskoj je rekao da je on mala adaptacija njegovog života u Sarajevu.

Radio AS