Ministar Bošnjak: Ilijaš je dobar primjer javne čistoće, ove godine utopljavamo dvije škole

Ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak i dopredsjedavajuća Skupštine KS Jelena Pekić posjetili su Općinu Ilijaš. Tom prilikom, održali su sastanak kojem su, osim načelnika Akifa Fazlića, prisustvovali i direktorica JKP “Vodostan” Belma Zukić, te općinski vijećnici Selma Alić-Barić i Alan Šerak.

Između ostalog, razgovarano je o stanju komunalnog sistema u ovoj općini, o statusu kandidiranih projekata prema Kantonu Sarajevo, te o projektima energetske efikasnosti, u okviru kojih su ove su godine Vlada KS i resorno ministarstvo osigurali sredstva za finansiraje utopljavanja dvije područne škole pri OŠ “Podlugovi” (Ljubnići i Lješevo).

“Ilijaš je općina koja skoro u potpunosti realizira projekte koje delegira prema Vladi i Ministarstvu komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, što je izrazito pohvalno, a što se za neke općine ne može konstatovati. Važnost svih lokalnih zajednica u Kantonu Sarajevo mora biti podjednaka, posebno prigradskih opština”, rekao je između ostalog ministar Bošnjak.

Ovom prilikom, upriličena je i posjeta filter postrojenju Karešnica, kao i reciklažnom dvorištu, koje po najmodernijim standardima sadrži sortirnicu s privremenim skladištem za ručno sortiranje, plato za smještaj kontejnera za odlaganje opasnog, komunalnog otpada, te kabastog, građevinskog i metalnog otpada…

Razgovaralo se i o drugim važnim temama, kao što su zagađenje zraka i Nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo, mogućnostima za korekciju i unapređenje Uredbe o prokopu javnih površina, problematici bespravne gradnje, sanaciji infrastrukture…

S obzirom na to da se Ilijaš nalazi u vrhu ljestvice najčišćih općina u BiH, s obje strane su iskazane riječi pohvale za vođenje javne čistoće u ovoj lokalnoj zajednici. Također, bilo je govora i o temama koje su inicirali skupštinski zastupnici, naročito o jačanju kapaciteta “Vodostana”, a za što je poseban interes iskazala dopredsjedavajuća Skupštine Pekić.

Na sastanku je izražena spremnost obje strane da se u narednom periodu realizira što više projekata koji za cilj imaju unapređenje kvaliteta života građana Ilijaša.

Radio AS