Ministarstvo privrede KS i Mašinski fakultet sarađuju na projektu Europskog instituta za inovacije

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo ponosni je partner Mašinskom fakultetu Univerziteta Sarajevo u učešću na projektu za razvoj poduzetništva i ukupnog ekosistema pogodnog za rast i razvoj poduzetništva koji realizuje EIT HEI, Europski institut za inovacije i tehnologiju.

Projekt UMANE (Universities for huMANe-centered Entrepreneurship) ima za cilj podsticanje institucionalnih promjena i razvoj inovativnih usluga i metodologije za podršku inovacijama i preduzetništvu usmjerenim na čovjeka unutar univerziteta konzorcijuma.

Projekt se oslanja na pristup usmjeren na čovjeka koji ima za cilj razmatranje cijelog ljudskog spektra kako bi se dizajnirala rješenja koja su podrška, značajna i osnažujuća iskustva za ljude. Ovaj pristup usmjeren na čovjeka, u širem smislu, teži preduzetničkom rastu i humanom razvoju za realizaciju prilika i održive organizacije.

“Prije izvjesnog vremena javio mi se prof.dr. Mugdim Pašić, profesor sa Mašinskog fakulteta s prjedlogom da budemo partneri na ovom projektu. Bilo mi je zadovoljstvo podržati takav projekt, a sad mi je još veće zadovoljstvo radovati se uspjesima naših ljudi, jer je Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu izabran za punopravnog partnera u realizaciji projekta UMANE – Univerziteti opredjeljeni za humano poduzetništvo i to kao jedini univerzitet izvan Europske unije. To je veliki uspjeh i velika prilika za nas i našu privredu”, izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.

Voditelj ovog projekta, prof. Mugdim Pašić, pojasnio je da je pristup poduzetništvu koji se koristi u ovom slučaju konzistentan s okvirom humanog poduzetništva, baziranog na uspostavljenju inkluzivnog i održivog pristupa poduzetništvu, s fokusom na razvoj ekonomije, ali i potrebe pojedinaca.

“Uspješna implementacija dovodi do poboljšanja uslova i stvaranja kvalitetnih radnih mjesta, koja se kontinuirano održavaju, ali također je i odgovor na poziv za rješavanje globalnih izazova koji se odnose na klimatske promjene, digitalnu i društvenu transformaciju, demografske promjene, novonastale potrebe u zdravstvenoj zaštiti i budućnost hrane. Ovaj pristup obuhvata principe održivosti uspostavljanjem programa, organizacionih mehanizama i usluga kojima se iniciraju promjene paradigme ka pristupima usmjerenim na čovjeka u poduzetničkom obrazovanju u okviru visokoškolskih ustanova”, pojasnio je ideju projekta prof.dr. Pašić.

UMANE će omogućiti da se preduzmu neophodne institucionalne promjene usvajanjem metodologije koja oponaša proces inovacije  usmjerene na čovjeka na tri nivoa, kroz znanje, akciju i utjecaj što će se realizirati u dvije faze, odnosno kroz istraživanje i izradu prototipa.

Projekt traje od jula 2022. godine do kraja juna 2024. godine, a ukupna vrijednost je 1,2 miliona eura.

Punopravni partneri u realizaciji projekta su:

1.           Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia, Italija, koordintaor projekta

2.           Univerzitet Sarajevo, Bosna i Hercegovina

3.           Charokopeio Panepistimio – Harakopio University, Grčka

4.           University of Applied Science FH Joanneum, Austrija

5.           Mittuniversitetet (MIUN), Švedska

6.           Science Park Graz GmbH (SPG), Austrija

7.           Almacube spa (ALMACUBE), Italja

8.           BizMaker AB (BM), Švedska

Pridruženi partneri

1.           Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Bosna i Hercegovina

2.           Art-ER S.cons.p. a., Italija

Kako su naveli ministar Delić i profesor Pašić, veliko je zadovoljstvo vidjeti zastave Bosne i Hercegovine među zastavama članica Europske unije, kao jedine države koja nije članica, a ipak je punopravni partner u ovom projektu.

Radio AS