Ministarstvo privrede KS napravilo internetsku platformu za prijavu na programske poticaje

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je napravilo internetsku platformu za prijavu na programske poticaje javnih institucija, a tvrdi se da je to prva ovakva platforma u Bosni i Hercegovini.

Kako su saopštili iz Vlade Kantona Sarajevo, finansijskom podrškom USAID-a kroz projekat FINRA proteklih pet mjeseci radilo se na implementaciji projekta digitalizacije poticaja iz resora Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Cijeli proces osposobljvanja internetske platforme i ugradnje softvera provela je, kako je naglašeno, domaća kompanija Mibo komunikacije iz Sarajeva, a sam proces zasnovan je na, kako je istaknuto, najnovijem softverskom rješenju kompanije Oracle iz Hrvatske.

Navedeno je da je ova platforma u potpunosti završena – testne faze pokazale su da je rješenje uspješno implementirano. Tim povodom danas je platforma predstavljena javnosti i predstavnicima kantonalnih ministarstava s obzirom na to da je rješenje, kako je konstatovano, kompaktno i primjenjivo na bilo koji javni poziv koji se provodi u kantonalnim ministarstvima.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić napomenuo je da je digitalizacija jedan od najzahtjevnijih procesa u Ministarstvu te da je zadovoljan rezultatima implementacije projekta.

“U Ministarstvu privrede godišnje imamo dvadesetak javnih poziva i stotine prijava na neki od tih poziva. Velika većina onih koji ne ostvare pravo po javnom pozivu jesu oni koji propuste neki od formalnih, tehničkih uslova poziva i zbog toga je realizacija naših programa niža od one koju bismo željeli. Ovim rješenjem prevazilazimo taj problem i zahvaljujući prijavi preko interneta aplikanti će u trenutku prijave znati da je njihova prijava tehnički ispravna, kao i da li imaju pravo na poticaj za koji su odlučili aplicirati”, obrazložio je ministar Delić.

Internetska platforma za prijavu na javne pozive Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, kako je istaknuto, prvo je i jedinstveno softversko rješenje ovog tipa u Bosni i Hercegovini, a sam proces implementacije trajao je pet mjeseci, što je kako je kazala Jovana Vidaković, voditeljica Oraclovog regionalnog odjeljenja za poslovanje s javnim sektorom, najbrže ikad implementiran projekat u ovoj kompaniji.

“Ovi procesi obično traju godinu dana i više, a mi smo s našim partnerima iz Mibo komunikacija i predstavnicima iz Ministarstva cijeli projekat završili za svega pet mjeseci. Ovo je ujedno i prvo ovakvo rješenje implementirano ne u nekom kantonu ili entitetu, nego u Bosni i Hercegovini i nama je drago da smo ga radili s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo”, izjavila je Vidaković.

Platforma je, kako je ukazano, u potpunosti usklađena sa svim zakonskim propisima, a najjednostavnijim jezikom kazano ona predstavlja interne akte, zakone i pravilnike pretočene u digitalne kodove.

Kako je obrazloženo, olakšavajuće okolnosti za korisnike jesu:

  • Mogućnost prijave svaki dan tokom trajanja javnog poziva i to bilo kad i sa bilo kojeg mjesta;
  • Mogućnost elektronske provjere statusa prijave tokom cijelog procesa;
  • Mogućnost dopunjavanja dokumentacije tokom trajanja javnog poziva;
  • Obavještenja o statusu aplikacije, kao i informacije o rezultatima javnog poziva.

“Platforma nudi mnoge prednosti, ali svoju punu funkcionalnost i iskoristljivost postići će nakon što Bosna i Hercegovina usvoji Zakon o digitalnom potpisu i pečatu. Mi nismo čekali usvajanje zakona, pa da krenemo u proces digitalizacije. Ovaj put bili smo proaktivni i u trenutku kad se usvoji ovaj zakon, platforma, s obzirom na to da posjeduje mogućnost integracije, nudit će opciju potpune elektronske prijave na bilo koji od programa u Ministarstvu, a nadamo se i u ostalim ministarstvima, jer za to su stvorene mogućnosti”, zaključio je ministar Delić.

Radio AS