Ministarstvo privrede KS: Objavljen javni poziv veterinarskim stanicama za provođenje mastitis testova

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas na službenoj web stranici Ministarstva javni poziv veterinarskim stanicama s područja Kantona Sarajevo za aktivnosti provođenja mastitis testova kod krava.

Kako navode iz Ministarstva, Programom mjera zdravstvene zaštite životinja i njihovom provođenju u tekućoj godini propisana je obaveza kontrole zdravlja vimena. Vlasnici životinja dužni su svaku životinju čije se mlijeko stavlja u javnu potrošnju podvrgnuti pretrazi na poremećenu sekreciju vimena, odnosno provesti mastitis testove jer se mlijeko iz vimena s poremećenom sekrecijom ne smije se plasirati u javnu potrošnju.

Mastitis, odnosno upala vimena, kao bolest krava ima veliku važnost u proizvodnji kravljeg mlijeka, jer je diretna prijetnja zdravlju građana, ali i najčešći uzrok velikih ekonomskih gubitaka u procesu prerade i proizvodnje mliječnih proizvoda.

“Zadatak veterinarske službe je da suzbija tu bolest, a to je moguće jedino uz postavljanje ispravne dijagnoze i pravilne terapije. Svakako, ukoliko se preventivno djeluje onda je to sigurno bolje od saniranja već nastalih šteta.  Glavna preventivna mjera je ispitivanje mlijeka putem mastitis testa, obzirom da se na taj način može utvrditi početak mastitisa i prije pojave vidljivih simptoma.  Na ovaj način, veterinarska služba direktno djeluje u službi zaštite zdravlja građana”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Javni poziv veterinarskim stanicama otvoren je 15 dana od dana objavljivanja, a sve potrebne informacije dostupne su u tekstu javnog poziva.

Radio AS