Ministarstvo za boračka pitanja KS sufinansira zapošljavanje 55 pripadnika braniteljske populacije

U cilju resocijalizacije braniteljske populacije putem njihove integracije na tržište rada, te povećanja mogućnosti za njihovo zapošljavanje, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i ove godine realizuje Program mjera za poticaj zapošljavanja, što će u konačnici dovesti do povećanja konkurentnosti ove populacije kako na tržištu rada, tako i na tržištu uopšte.

U skladu sa utvrđenim kriterijima iz Programa mjera prihvaćene su aplikacije 44 poslodavca, od čega 32 poslodavca po prvi put apliciraju na ovaj javni poziv. Oni će na period od šest mjeseci zaposliti 55 pripadnika braniteljske populacije i članova njihovih porodica.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta i u 2023. godini.

“Moram istaći da je ovaj projekt jedan od onih kontinuiranih, koji iz godine u godinu uspješno realizujemo. Činjenica da su čak 32 poslodavca su po prvi put aplicirali na Javni poziv, nama daje određeni vjetar u leđa ali i priznanje da je ovo jedan dobar projekat koji vrijedi podržati. U narednom periodu pristupit ćemo potpisivanju ugovora sa poslodavcima, i zaista mi je drago da vidim veliki odaziv za Program mjera koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje. Također se nadam da će i poslodavci naći vrijedne radnike, koji će odgovoriti njihovim potrebama”, istakao je ministar Osmanović.

Iz Budžeta Kantona Sarajevo za sufinansiranje poslodavaca sa područja Kantona Sarajevo sa zadatkom da provođenjem programa obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije ili zapošljavanjem već kvalifikovanih kadrova koji su prijavljeni na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo izdvojeno je 495.000 KM.

Radio AS