Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS će tražiti reviziju školskih udžbenika u FBiH

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo su saopćili da je netačan sadržaj u udžbeniku “Društvo” za peti razred osnovne škole u Federaciji Bosne i Hercegovini posljedica višedencijske nebrige i zapuštenosti. Najavili su konkretnu reakciju.

Riječ je o udžbeniku izdavačke kuće “Bosanska knjiga” u kojem je Bosna i Hercegovina nazvana “državnom zajednicom”, što ona nije. U kantonalnom ministarstvu su napomenuli da se ovaj udžbenik od 2008. nalazi na spisku odobrenih udžbenika Ministarstva za obrazovanje i nauku FBiH.

Najavili su da će zbog ovog propusta izdavaču biti upućen protest te da će zatražiti reviziju odobrenih udžbenika.

“Izdavaču navedenog udžbenika uputit ćemo protest zbog navedenog propusta, kao i akt Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH kako bi izvršilo reviziju spiska odobrenih udžbenika. Navedeni propust je jedan u nizu koji pokazuje institucionalnu nebrigu i zapuštenost u prethodnom periodu, posebno u oblasti obrazovanja. Ovo su posljedice višedecenijske nebrige i zapuštenosti”, naglasili su.

U Ministarstvu za odgoj i obrazovanje tvrde da im je jedan od prioriteta donošenje novog zakona o udžbenicima, kako bi njihov sadržaj bio tačan, metodički prikladan i tehničko modernizovan.

Autorica udžbenika Enisa Kulašin je jučer za Klix.ba izjavila da “stoji iza svega napisanog”. Iz spomenute izdavačke kuće su saopštili da je “državna zajednica” napisano u kontekstu zajednice konstitutivnih naroda, a ne državnosti Bosne i Hercegovine

Radio AS