Ministarstvo zdravstva KS osigurava senzore za mjerenje glukoze u krvi za sve oboljele od dijabetesa tipa 1

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić dao je smjernice Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da se za sve oboljele od dijabetesa Tip 1 osiguraju senzori za mjerenje glukoze u krvi.

Vlada KS je prije dvije godine donijela Uredbu o ortopedskim pomagalima, zahvaljujući kojoj djeca do 18 godina imaju pravo na kontinuirane mjerače glukoze na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Danas je Upravni odbor ZZO KS, na inicijativu i uz smjernice resornog ministarstva, usvojio izmjene navedene Uredbe kojom će se dobna granica potpuno ukinuti, te će pravo na senzore imati svi oboljeli od dijabetesa tipa 1 u Kantonu Sarajevo.

Udruženje oboljelih od dijabetesa tipa 1 se godinama bori za ovaj cilj, a njihovom i upornošću Ministarstva zdravstva KS, konačno će doći do realizacije.

“Nakon prvog koraka, kojim smo omogućili da se poveća broj trakica za mjerenje šećera u krvi, osluškivali smo potrebe ove kategorije i poduzeli korake koji će im olakšati svakodnevni život”, naglasio je ministar Vranić.

Zaključci o izmjenama ove uredbe bit će predati Vladi na usvajanje, nakon čega će svi oboljeli od dijabetesa tipa 1 u Kantonu Sarajevo imate pravo na senzor.

“Nastavljamo sa koracima koji će poboljšati zdravstveni sistem u KS”, poručili su iz Ministarstva zdravstva KS.

Radio AS