Ministrica Hota-Muminović i ekspertica Pereira o unapređenju inkluzije u Kantonu Sarajevo

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović jučer je primila direktoricu Centra za inkluziju pri Ministarstvu za obrazovanje Portugala Filomenu Pereira. Cilj posjete međunarodne ekspertice za inkluzivno obrazovanje je unapređenje inkluzije djece/učenika s teškoćama.

Ova posjeta je realizirana uz podršku UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, a prethodno, u oktobru ove godine, delegacija iz Kantona Sarajevo, također uz podršku UNICEF-a, posjetila je Portugal, kako bi se upoznali s primjerima iz prakse.

Direktorica Pereira je tokom sastanka istakla da je cilj posjete Kantonu Sarajevo upoznavanje s primjerima i praksom u redovnim odgojno-obrazovnim ustanovama, te centrima u kojima se odgajaju i obrazuju djeca/učenici s teškoćama. Navela je i da će primjere iz Portugala podijeliti s kolegama u Sarajevu.

Ministrica Hota-Muminović se zahvalila direktorici Pereira na posjeti i spremnosti da iskustva, znanja i primjere iz prakse prenese kolegama iz redovnih škola i centara sa kojima će se sresti za vrijeme trodnevne posjete Kantonu Sarajevo.

Ministrica je gošću upoznala s procesima koji su započeti, a odnose se na unapređenje inkluzije u Kantonu Sarajevo, a koji se temelje na zaključcima Skupštine KS i posebnog programa Vlade KS za unapređenje inkluzije. Ministrica je istakla da se posebna pažnja posvećuje multisektorskoj saradnji resora zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja u osiguranju optimalnih uvjeta za djecu/učenike s teškoćama i njihove porodice.

Ministrica Hota-Muminović je navela da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS u 2022. godini školama dostavilo saglasnost za prijem 76 psihologa, 18 socijalnih radnika, 26 edukator-rehabilitatora, 26 logopeda, 26 psihologa za rad u Mobilnom stručnom timu za pružanje podrške inkluzivnom obrazovanju. Objasnila je da je u tekućoj školskoj godini angažirano 375 asistenata u grupi/odjeljenju, što su značajni resursi za pružanje podrške svim učenicima i unapređenje odgojno-obrazovnog procesa uopće.

Među ostalim, sastanku su prisustvovali i predstavnici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, kao i predstavnici UNICEF-a. Iz UN-ove ove agencije su poručili da će nastaviti pružati podršku svim procesima koji podržavaju pravo djece na jednako i kvalitetno obrazovanje i unapređenje odgojno-obrazovnog procesa.

Radio AS