Moguće uspostavljanje redovne željezničke linije Sarajevo – Prag

U Sarajevu je danas održan sastanak ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte i direktora željezničke kompanije Gepard express iz Praga, Alberta Fikaceka, a razgovarano je o potrebi uspostavljana redovne želježničke linije Sarajevo – Prag.

“Potaknut posjetom ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte Pragu, odnosno Željeznicama Češke Republike početkom juna ove godine, direktor željezničke kompanije Gepard express Albert Fikacek inicirao je današnji sastanak u Ministarstvu”, saopšteno je.

Govoreći o razlozima i potrebi uspostavljanja redovne željezničke linije Sarajevo – Prag, naglašeni su benefiti koje bi donijela ova redovna linija.

“Imajući na umu rastući broj turista iz BiH i Češke, posebno studenata, bilo je riječi o potrebama uspostavljanja redovne željezničke linije Sarajevo – Prag između dviju zemalja, naročito u ljetnoj i zimskoj turističkoj sezoni. Ministar Forto naglasio je da će, u koordinaciji sa entitetskim željezničkim operaterima, raditi na uspostavljanju ove linije”, zaključeno je.

Radio AS