Monodrama “CABAres CABArei” Zijaha Sokolovića 28. oktobra u Pozorištu mladih

Legendarni Zijah Sokolović će izvesti monodramu “CABAres CABArei” 28. oktobra u 20 sati na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

CABAres CABArei znači “Res rei rerum”, što je latinski izraz koji se može upotrebljavati u različitim situacijama i koji otprilike nosi sve one pojmove koji muče čovjeka. “Res” znači ljubav, istina, pravda, moć, novac, odnosno sve ono što čovjek preispituje u određenom trenutku.

Ova monodrama osvojila je brojne nagrade, među kojima su: Zlatna kolajna “Maja Dimitrijević” stručnog žirija za najbolju predstavu 27. Festivala monodrame i pantomime (Zemun, 2002.), Zlatna kolajna žirija publike za nojbolju predstavu 27. Festivala monodrame i pantomime (Zemun, 2022.), nagrada publike za nojbolju predstavu na 10. Međnarodnom festivalu malih formi (Bitola, 2008.)…

Tekst predstave preveden je na bugarski jezik i izveden 18.10.2005. u Državnom satiričnom teatru Aleko Konstantinov. HENA COM je 2019. izdala knjigu “CABAres, CABArei” uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao integralni tekst predstave sa kritikama, fotografijama i komentarima.

“Saradnja sa Zijahom se nastavila nakon projekta ‘Ako pčele odu…’ koji smo radili prošle godine. Ovaj put na našoj sceni imamo priliku gledati i uživati u sedam predstava čija je stvaralačka i teatarska vrijednost neupitna. Sigurno je da Zijah A. Sokolović donosi teatarsko osvježenje i zadovoljstvo će nam biti ispratiti čitav projekat do aprila 2023. godine”, rekao je ranije direktor Pozorišta mladih Ismar Fazlić.

Karte možete rezervisati putem online servisa KupiKartu.ba, Facebook stranice ili pozivom na 033 442 572.

Radio AS