Mračne ulice Starog Grada: Više od 120 svjetiljki javne rasvjete nije u funkciji

Više od 120 svjetiljki javne rasvjete u Starom Gradu nije u funkciji. Neke od njih ne rade posljednjih desetak dana, a na nekima su evidentirani kvarovi stari dvije godine.

Za ovakvo stanje, navode iz Općine, krivo je resorno Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na čelu sa ministrom Enverom Hadžiahmetovićem, u čijoj je direktnoj nadležnosti oblast javne rasvjete i prema kojem je Općina Stari Grad Sarajevo uputila bezbroj zahtjeva i urgencija.

“U Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, nikada nije iskazana želja ili namjera za rješavanjem problema, a nezadovljstvo građana je iz dana u dan sve veće. Opravdano. Kao lokalna samouprava nemamo nadležnost nad održavanjem javne rasvjete stoga, svaki kvar, prijavu građana i ono što na terenu evidentiraju naši sekretari mjesnih zajednica, automatski prosljeđujemo u Kanton Sarajevo i zahtijevamo rješenje”, navode iz Općine, dodajući:

“Samo u posljednjih 20-ak dana općinska Služba za investicije i komunalne poslove uputila je resornom ministarstvu tri urgencije, a Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica akt u kojem su precizno naveli 120 lokacija na kojima ne radi rasvjeta, tražeći da djeluju u skladu sa svojim nadležnostima”.

Poseban problem predstavlja rasvjeta u najužoj jezgri, na području mjesne zajednice Baščaršija koji je prisutan već godinama. Uže jezgro Starog Grada, Baščaršija, parkovi i javne površine su bez adekvatne javne rasvjete. Prema evidenciji Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, javna rasvjeta nije u funkciji na nekoliko lokacija u ulicama Štrosmajerova, Gazi Husrev-begova, Sime Milutinovića, Mustaj-pašin mejdan, Kundurdžiluk, Mula Mustafe Bašeskije, Ćurčiluk mali i drugim.

“Osim toga, prisutan je i problem nefunkcionisanja javne rasvjete na Trgu fra Grge Martića, ispred ulaza u Katedralu zbog kojeg su nam se obratili predstavnici Katedrale Srca Isusova tražeći hitno rješavanje jer je neprimjereno da se ovakve stvari dešavaju u vrijeme najvećeg katoličkog praznika. Nažalost, u padinskim dijelovima naše općine situacija je još gora i rasvjeta ne radi u brojnim mjesnim zajednicama. Na području Mošćanice – najveće mjesne zajednice u Starom Gradu, evidentirano je čak 40 kvarova. Ne možemo tolerisati nemar koji nadležno ministarstvo pokazuje prema građanima Općine Stari Grad Sarajevo i s pravom im upućujemo javnu kritiku i poziv da počnu raditi svoj posao i otklone evidentirane kvarove na javnoj rasvjeti”, saopštili su iz Općine Stari Grad.

Radio AS