MUP Kantona Sarajevo: Istragu o dojavama bombi će preuzeti Federalna uprava policije

Iz MUP-a Kantona Sarajevo saopćili su kako da su dojave o bombama u 115 škola u Kantonu Sarajevu bile lažne, te da prilikom KDZ pregleda nisu pronađena nikakava eksplozivna sredstva.

Po nalogu dežurnog tužioca izvršeni su uviđaji na svim pregledanim lokacijama.

“Imajući u vidu da je Kantonalno tužilaštva Kantona Sarajevo navedene događaje kvalifikovalo kao krivično djelo “Terorizma” iz člana 201. KZ FBiH, koje je u nadležnosti Federalne uprave policije, službenici iste će nastaviti rad na dokumentovanju pomenutog krivičnog djela, te identifikaciji i pronalasku izvršioca, u saradnji sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i drugih sigurnosnih agencija,” stoji u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo.

Osim u školama, telefonskim pozivom bombe su dojavljene zgradi općine Centar Sarajevo, a u kojoj se nalaze Skupština i Vlada Kantona Sarajevo, kao i u zgradi Općinskog Suda u Sarajevu. Policijski službenici MUP-a KS nastavljaju rad na rasvjetljavanju krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku lica koje je uputilo lažnu dojavu.

Iz MUP-a KS zahvalili su se na suradnji Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH, Federalne uprave policije i Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog Kantona.

Zahvalili su na suradnji, razumijevanju i povjerenju Ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, osoblju školskih ustanova, te učenicima i njihovim roditeljima, odnosno starateljima prilikom realizacije poslova i zadataka iz nadležnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

klix.ba

Radio AS