MUP KS objavio smjernice za javni doček Nove godine: Očekuje se 25.000 ljudi u Sarajevu

Povodom nastupajućih novogodišnjih praznika, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo još jednom je podsjetila sugrađane na izmijenjeni režim na pojedinim saobraćajnicama u Kantonu Sarajevo, kao i na pojačano policijsko prisustvo, kontrolu saobraćaja i javnog reda i mira.

“Organizator na javnom dočeku Nove 2024. godine ispred Vječne vatre očekuje prisustvo više od 25 hiljada posjetilaca. S tim u vezi, građanima preporučujemo, u cilju smanjenja saobraćajnih gužvi i bolje prohodnosti, da za dolazak na ovu manifestaciju koriste javni gradski prevoz ili usluge ovlaštenih taxi prevoznika”, navedeno je iz MUP-a KS.

Oni koji se odluče doći vlastitim automobilima, svoja vozila trebaju parkirati na označenim parking mjestima i u skladu s izmijenjenim režimom saobraćaja. Kompletna lista ulica gdje je zabranjeno parkiranje i saobraćanje dostupna je na web stranici www.mup.ks.gov.ba

“Posjetioce podsjećamo da je na javna okupljanja zabranjeno nositi bilo kakvo vatreno ili hladno oružje, pirotehnička sredstva, kao i druge predmete koji mogu biti opasni po druge posjetioce”, dodaju iz MUP-a KS.

Policijski službenici Uprave policije vršit će pojačan nadzor učesnika u saobraćaju, s posebnim akcentom na upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola.

“Kako ne postoji nijedan dovoljno valjan razlog za vožnju u alkoholiziranom stanju, koja je izuzetno opasna radnja za sve učesnike u saobraćaju, bit će primijenjena nulta stopa tolerancije na razloge vožnje pod utjecajem alkohola za sve vozače koji pri kontrolama budu imali nedopuštene koncentracije alkohola u krvi”, dodaju iz MUP-a KS.

Građane su podsjetili da u hitnim situacijama policiju mogu pozvati na broj 122, a za sve druge situacije koje ne zahtijevaju hitnost, moguće je direktno kontaktirati mjesno nadležne policijske uprave, kako slijedi:

PU Stari Grad – 033 532 000 PU Centar – 033 206 000 PU Novo Sarajevo – 033 650 000 PU Novi Grad – 033 474 000 PU Ilidža – 033 639 000 PU Hadžići i Trnovo – 033 422 000 PU Ilijaš – 033 430 000 PU Vogošća – 033 401 000

Policijski službenici Uprave policije će u novogodišnjoj noći biti prisutni na ulicama Kantona Sarajevo kako bi svojim planiranim aktivnostima u svim segmentima rada doprinijeli sigurnom okruženju i kako bismo svi zajedno dočekali Novu godinu u miru.

Radio AS