MUP KS: U prosjeku 7 bespravno parkiranih vozila na mjestu za osobe s invaliditetom

Tokom novembra 2023. godine, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdali su 282 prekršajna naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Iz istog razloga, tri vozila su premještena specijalnim vozilom pauk, što čini ukupno 55 premještenih vozila od početka godine.

Najviše prekršajnih naloga, njih 121, izdato je na području opštine Novi Grad.

U tekućoj godini policijski službenici Uprave policije su izdali 2.531 prekršajni nalog po osnovu nepropisnog parkiranja na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, saopšteno je na stranici MUP-a KS.

Ovi podaci pokazuju da se u prosjeku sedam građana dnevno odluči za bespravno zauzimanje parking mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom.

“Građane podsjećamo da je za bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe s invaliditetom propisana novčana kazna u iznosu od 200,00 KM, u skladu Zakonom o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini, počev od 08.7.2023.godine.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavlja aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole znaka pristupačnosti, odnosno parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom”, poručili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

I ovu priliku iskoristili su da apeluju na sve građane i posjetioce Kantona Sarajevo da bespravnim parkiranjem dodatno ne otežavaju kretanje sugrađana s invaliditetom.

Radio AS