Muslimani danas obilježavaju jedan od najradosnijih blagdana – Ramazanski bajram

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom Bosne i Hercegovine nastupio je Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj posta i mjeseca ramazana.

Tokom ramazana vjernici su bili obavezani na jednomjesečni post – cjelodnevno ustezanje od hrane i pića, od fizičkih zadovoljstava, te neprimjerenog govora.

Prvog, od tri dana blagdana, u džamijama se klanja Bajram-namaz. Centralna bajramska svečanost je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje bajramsku hutbu kazuje reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović.

Prigodan vaz održao je prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hafiz Mensur ef. Malkić.

Nakon Bajram-namaza, blagdan se obilježava u krugu porodice i drugih bliskih osoba. Tim povodom se pripremaju hrana i piće, najčešće iz domaće trpeze. Običaj je da se djeca daruju novcem. Tokom Bajrama, obično ne prvi dan blagdana, pojedini posjećuju mezarja.

Radio AS Sarajevo i web portal radioassarajevo.com svim vjernicima muslimanima čestita Ramazanski bajram, u želji da ovaj blagdan provedete u miru, zdravlju i porodičnoj sreći. Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Radio AS