Muzej Mersada Berbera će uskoro biti stvarnost: U 2024. godini započinju radovi na izgradnji

Dugo najavljivani Muzej Mersada Berbera u Sarajevu će uskoro će biti stvarnost. U 2024. godini će se započeti radovi na izgradnji muzeja, a sve kako bi obogatili kulturnu scenu Starog Grada i Sarajeva.

Ideja za izgradnju muzeja je započeta 2019. godine, ali nikada nije završena. Ministarstvo kulture i sporta KS je danas potpisalo Ugovor o sufinansiranju za izgradnju muzeja i time osiguralo dio sredstava za ovaj projekat koji će zajedno s Općinom Stari Grada na čelu s Irfanom Čengićem konačno pokrenuti.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo odobrilo je dodjelu prostora i znatna finansijska ulaganja u izgradnju muzeja. Vrijeme je da djela Mersada Berbera konačno imaju svoje mjesto u Sarajevu.

“Istinski smo zahvalni članovima porodice Berber koji će biti najveća podrška u ovom izuzetnom projektu za naše Sarajevo, jer kako i sami kažu u Berberovim slikama ‘Bosna je naslikana sa svim onim što ona i jeste – nadnaravno lijepa, kroz svoju historiju tragična, a u isto vrijeme beskrajno mistična'”, navode u saopštenju.

Radio AS