Muzika na žici – projekat koji ljudima približava muziku i edukuje

Internacionalni projekat “Muzika na žici” pokrenut 2011. u organizaciji Udruženja “Musica ad hominem” zamišljen je kao sadržaj koji na sarajevske i druge scene donosi neka od najznačajnijih djela repertoara namijenjenog prvenstveno žičanim instrumentima, ali kao edukacijska platforma.

“Muzika na žici” od samih početaka vezivala se na ideju bh. kompozitora Avde Smailovića “Muzika ad hominem” (“Muzika čovjeku”).

Tokom godina “Muzika na žici” postala je “nomadski” projekat vezan za osnivačicu Violetu Smailović Huart, te se održavao u mjestima gdje je ona boravila. “Muzika na žici” koja je u Sarajevu održana zadnji put 2017., ove godine ponovno je u gradu svog nastanka.

O ulozi “Muzike na žici” za koju osnivačica Violeta Smailović Huart kaže da to više nije festival nego proces koji razvija ljubav prema muzici, govorili su dekan Muzičke akademije Sarajevo Ališer Sijarić i direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce.

Sijarić je naveo da je “Muzika na žici” prije svega program posvećen muzici za gudačke instrumente.

“U tom smislu predstavlja jednu vrlo bitnu inicijativu u kojoj se gudački instrumenti populariziraju. Zašto je to bitno? Bitno je jer živimo u vremenu gdje se puno toga predstavlja kao jako važno za razvoj naše djece. A čini mi se da počinjemo da zaboravljamo jednu osnovnu stvar, a to je emocija. Kognitivne sposobnosti naše djece više se razvijaju sviranjem nego programiranjem”, kazao je Sijarić.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce izrazio je zadovoljstvo što je Violeta Smailović Huarat ponovo u Sarajevu, te što je u Sarajevskoj filharmoniji.

Govoreći o projektu “Muzika na žici” kazao je da su u Sarajevskoj filharmoniji posebno ponosni na projekte koje rade za najmlađe.

Violeta Smailović Huart prisjetila se kako je odrastajući u muzičkoj porodici uz oca kompozitora Avdu Smailovića muziku slušala i po 20 sati dnevno.

“Tu je naravno stvorena jedna emocija. Ja sam odrasla ispod očevog klavira”, navela je.

Ona je istakla da je za nju ljubav prema muzici proces koji se razvija.

Violeta Smailović Huart posebno je naglasila edukativnu ulogu projekta “Muzika na žici”.

Tokom festivala publika će imati priliku poslušati umjetnike iz Ukrajine, Vijetnama, Francuske, Slovenije, Hrvatske i BiH.

“Muzika na žici” će se održavati od 22. do 30. decembra u prostorima Srednje muzičke škole, Narodnog pozorišta, Doma oružanih snaga BiH i Ateljea Figure. Ulaz na sve programe je besplatan.

Radio AS