Na Akademiji likovnih umjetnosti izložba grafičkih radova “Struggle and Contemplation”

Imagine izložba grafičkih radova pod nazivom “Struggle and Contemplation” biće otvorena 30. novembra ove godine na Akademiji likovnih umjetnosti.

Kustos izložbe, na kojoj će biti predstavljena raznolika djela savremene grafike šest umjetnica i umjetnika iz Ukrajine, Austrije i Irana, je austrijski umjetnik Josef Fürpaß.

Direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo Sabine Kernthaller ističe da se radi o izložbi koja je posvećena umjetničkim i tehničkim aspektima tradicionalnih i novijih tehnika grafike. Moto izložbe evocira duboko egzistencijalno područje života: banalne i složene izazove samog života, unutarnji i vanjski pogled, ritam rada i igre – banalan i životno održiv poput udisaja i izdisaja.

Također će u Zemaljskom muzeju u Sarajevu 1. februara 2024. biti otvorena velika Imagine izložba savremene likovne umjetnosti pod nazivom “Ex-Situ”. Kustosi izložbe Margarethe Makovec i Anton Lederer kažu da je motiv izložbe bosanski planinski triton koji se nalazi pred izumiranjem i vivarij koji Zemaljski muzej u Sarajevu planira za njega izgraditi.

U februaru 2024. slijedi još nekoliko vrlo zanimljivih Imagine projekta, najavili su organizatori.

Organiozator izložbe je Austrijski kulturni forum Sarajevo u sklopu Imagine Dignity Arts & Ideas inicijative koja se realizira u povodu obilježavanja 50 godina austrijske kulture u inostranstvu.

Radio AS