Na Bijambarama obilježen Svjetski dan zaštite šuma

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo danas je u Informaciono-edukativnom centru na Bijambarama obilježen Svjetski dan zaštite šuma. 

Predavanje o značaju šuma i važnosti njihove zaštite te o pećinama na zaštićenom području Bijambara učenicima osnovne škole “Srednje” iz Srednjeg održali su predstavnici KJU za zaštićena prirodna područja.

Ovaj datum se obilježava u sklopu projekta obilježavanja značajnih ekoloških datuma u saradnji s osnovnim i srednjim školama koji se realiziraju dvanaestu godinu zaredom i kroz koji je prošlo više od 10.000 učenika.

Nakon predavanja učenicima, održana je radionica na kojoj su učestvovali predstavnici Regionalnog centra za okoliš (REC) BiH, Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, KJU za zaštićena prirodna područja i ostalih zaintresiranih institucija.

Na radionici je razgovarano o unapređenju turističke ponude na zaštićenim prirodnim područjima KS, prvenstveno sa akcentom na turističku ponudu zaštićenog pejzaža Bijambare koja je obuhvaćena međunarodnim projektom Adriaticaves. 

Radio AS