Na bistričkoj stanici otvoren muzej “Valter brani Sarajevo”

Na Bistričkoj stanici otvoren je Muzej “Valter brani Sarajevo”, posvećen kultnom filmskom ostvarenju reditelja Hajrudina Šibe Krvavca.

Također, muzej je posveta historijskoj ličnosti Vladimiru Periću Valteru, pripadniku Pokreta otpora i antifašisti iz Drugog svjetskog rata.

Nova muzejska postavka obuhvata voštane figure mnogih protagonista filma “Valter brani Sarajevo”, scenografske rekonstrukcije scena iz filma, audio snimke, rekvizite, oružje te poklone od građana, uključujući i sat dobiven na poklon iz Kine glumcima filma.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla je da ovaj muzej simbolizuje vrijednosti grada Sarajeva te je izrazila zadovoljstvo što se otvara na ovaj važan datum – Dan pobjede nad fašizmom.

Grad Sarajevo i Javna ustanova “Gradski muzeji”, pod vodstvom direktorice Senke Ibrišimbegović, nosioci su projekta, dok je idejni tvorac i autor koncepta muzeja filmski redatelj i direktor BKC-a Sarajevo Jasmin Duraković.

Premještanjem na novu lokaciju otvara se mogućnost za kreiranje dodatnih i novih muzejskih elemenata, koji su razvijani proteklih pola godine, a rad će se nastaviti i nakon otvaranja muzeja.

Javna ustanova “Muzeji grada”, u partnerstvu sa Sarajevo Film centrom, preuzela je brigu o muzeju, a partneri u činu otvaranja su Vlada Kantona Sarajevo i Visit Sarajevo.

Radio AS